blog

Testarea pentru COVID-19 la Medsan

testare covid-19

Noul coronavirus din 2019 (SARS-CoV-2) este un coronavirus cu ARN monocatenar care aparține genului Beta Coronavirus și include și coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV, 2003) și coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV, 2012). Boala Coronavirus 2019 (COVID-19) este o boală respiratorie cauzată de SARS-CoV-2. Semnele frecvente de infecție includ simptome respiratorii, febră, tuse, respirație scurtă și dificultăți de respirație. În cazurile mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.

Teste RT-PCR diagnostic COVID-19

Metoda de diagnosticare a infecției COVID-19 este testarea RT-PCR, un test care pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate de la pacienți. Testarea poate confirma sau infirma o suspiciune ridicată de un test antigen pozitiv.

CÂND SE RECOLTEAZĂ? – Se recomandă recoltarea testării la 5 – 6 zile de la debutul simptomelor.

CUM SE RECOLTEAZĂ? – Este nevoie de recoltarea unui simplu exsudat nazofaringian pentru a te testa.

ÎN CÂT TIMP AI REZULTATUL? – Rezultatul este disponibil în 10 ore dacă recoltarea se face până la ora 14:00 și în 24 ore dacă recoltarea se face după această oră. În zilele de sâmbătă, recoltarea se poate face în intervalul 8.00-11.00, iar rezultatul este disponibil în 10 ore.

CINE SE POATE TESTA? – Testele sunt disponibile tuturor pacienților care doresc să se testeze.

CÂND TE POȚI PROGRAMA? – Recoltarea se face de luni până vineri în cadrul programului normal și sâmbătă între orele 8:00-11:00. Programările se realizează prin formularul online de pe website-ul nostru sau telefonic.

Testul rapid antigen

Există o nevoie din ce în ce mai mare de dispozitive de diagnostic care să fie corecte și sensibile, ușor de utilizat și cu un timp de răspuns rapid, pentru a permite operațiuni frecvente de testare. Au fost dezvoltate teste, având astfel de caracteristici și similare tehnicii PCR, pentru a facilita diagnosticul persoanelor nou infectate: testele antigenice.

Testul antigenului Covid-19 este un test de diagnostic rapid pentru detectarea imunologică directă a antigenului SARS-CoV-2 din probele de secreție nasofaringiană. Utilizarea unui test rapid antigen COVID-19 permite detectarea prezenței antigenelor virusului SARS-CoV-2 în corp și luarea măsurilor inițiale de izolare preventivă pentru a reduce răspândirea ulterioară a virusului.

Avantajele testului rapid antigen:

 • Rezultatul este obținut în 15 minute
 • Sensibilitate: 90,2%
 • Specificitate: 100%
 • Este ușor de utilizat și de citit
 • Poate indica infecția și la persoane asimptomatice, dacă infecția este activă
 • Preț mic comparativ cu testul PCR.

Când este recomandat testul rapid antigen?

Testul poate fi solicitat de către angajatori pentru angajați la reluarea activității profesionale , contacților cazurilor confirmate, personalului expus frecvent virusului SARS-CoV-2 prin natura profesiei.

Teste serologice de laborator pentru detectarea anticorpilor IgG și IgM

Testele serologice joacă și ele un rol în lupta împotriva COVID-19, ajutând profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele care au dezvoltat un răspuns imun la SARS-CoV-2. În plus, aceste rezultate ale testelor pot ajuta la determinarea persoanelor care pot dona o parte din sângele lor numită plasmă convalescentă, care poate servi drept posibil tratament pentru cei care sunt grav bolnavi de COVID-19.

Atunci când organismul este expus virusului, sistemul imunitar va reacționa prin producerea de anticorpi. Testele serologice reușesc să măsoare nivelul anticorpilor IgM și IgG produsi de organism. IgG și IgM, cunoscuți și sub denumirea de imunoglobuline, sunt anticorpii produși după expunerea la antigenul viral, IgM fiind primul tip de anticorp care apare ca răspuns la expunerea la antigenele coronavirusului, iar IgG apare la mai mult timp de la expunere.

Pentru acest tip de testare este nevoie de o simpla probă de sânge, iar rezultatul este oferit în maxim 24 de ore.

Avantajele testului serologic pentru detectarea anticorpilor:

 • Stabilesc dacă persoana testată a trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2
 • Monitorizează răspunsul imun al organismului la infecție
 • Poate fi efectuată testarea separată: IgG (pentru a verifica dacă s-a trecut prin infectia cu Covid-19) sau IgM (pentru a verifica dacă infecția cu Covid-19 este activă).

Test anticorpi neutralizanți anti-proteina spike

Testul are loc prin recoltare de sânge și se poate efectua pentru monitorizarea titrului de anticorpi după vaccinare sau pentru evaluarea statusului imun al pacienților care au avut COVID-19.

La Centrul Medical Medsan aveți posibilitatea de a realiza aceste tipuri de teste. Vă asigurăm că luăm toate măsurile pentru siguranța personalului și pacienților noștri. Toate testările se fac cu programare prealabilă pentru a evita formarea cozilor.

Pentru detalii și programări vă rugăm să ne contactați telefonic la unul dintre numerele 📞 0372714685 / 0264597603 / 0770594756

57 thoughts on “Testarea pentru COVID-19 la Medsan

 1. Hello! I need an Antigen Rapid test for taking a flight and entering in Germany. Is it possible to get the test result in english?

  1. Hello, you can make an appointment at the Medsan Clinic for a Rapid Antigen Test. We deliver test results in English.

  2. Hello, I want to do an antigen test for flying to Germany. Are you open on Friday to do it? And do I need an appointment or can I just come by?
   Thank you!

   1. Hello, this Friday, Medsan Clinic is not open. For any other Friday you should make an appointment.

  3. Buna ziua, rezultatul testului antigen( rapid ) se poate avea in aceiași zi in care s-a efectuat? Mulțumesc !

 2. Buna ziua,
  Pentru plecarea in Germania testele rapide antigen sunt recunoscute daca indeplinesc criteriile minime recomandate de catre WHO. Acestea includ teste care, prin comparatie cu testele PCR indeplinesc o senzitivitate ≥80% si specificitate ≥97%. Puteti sa imi confirmati daca testele dumneavoastra indeplinesc aceste criterii?
  Va multumesc,
  Bogdan

  1. Kit utilizat: BIOCREDIT ONE STEP RAPID TEST COVID-19 Ag
   (Sensitivity 96.0%, Specificity 100%- for Europe)

 3. Buna ziua
  Am nevoie de test PCR pentru plecare in Israel.Zborul este Marti dimineata 1 Iunie deci trebuie sa primesc rezultatul maximum Luni dupa masa
  Inteleg ca nu se lucreaza Sambata si Duminica deci ramine numai ziua de Luni. Se poate obtine rezultatul asa de repede si in limba engleza
  E mail: izsakg@gmail.com
  Multumesc

  1. Buna ziua,
   Daca realizați programarea pentru luni dimineață la prima oră (ora 8), până seara primiți rezultatul pe email.

   1. Buna ziua. Am si Eu nevoie de test RT PCR pentru zborul meu de dumininca dimineata. Faceti test si pentru copil de doi ani? Si daca ma programez pentru vineri cand primesc rezultatul?

    1. programarea + recoltarea testului in ziua de vineri pana in orele 14.00 asigura primirea unui rezultat pana la finalul zilei, deci e timp destul pana la zborul de duminica. Dupa orele 14.00, rezultatul va fi disponibil a doua zi, sambata, dupa amiaza, deci tot cu incadrare in termenul solicitat.

 4. Buna ziua. Pentru intrarea in Germania, se cere ca testul antigen pentru detectarea directă a SARS-CoV-2, sa indeplineasca urmatoarele criterii pentru a fi acceptat: “Rapid antigen tests are recognized if they meet the minimum criteria recommended by the WHO: achieve a ≥80% sensitivity and ≥97% specificity. Information on the manufacturer of the antigen (quick) tests must be evident.” Testele dvs antigen indeplinesc aceste cerinte? Multumesc.

  1. Kit utilizat: BIOCREDIT ONE STEP RAPID TEST COVID-19 Ag

   (Sensitivity 96.0%, Specificity 100%- for Europe)

 5. Hello,
  is it possible get tested on saturdays with either the PCR Test or the rapid antigen test and get the results before monday? I have my flight on monday, and my Covid Test isn’t allowed to be older than 48 hours.

 6. Hello,
  my flight to Germany is on a Monday Morning, and my Test Result isn’t allowed to be older than 48 hours… Is it possible to take a PCR Test or an Antigen Rapid Test on Saturday and get my results before Monday?

  1. Hello,
   You may have a PCR test or a rapid antigen test on Saturday and you will get the results before Monday.
   For this you have to schedule in advance for Saturday morning.

 7. I need to travel to Sweden by car, and the test is not allowed to be older than 48 hours, what is the most efficient test in this situation and fastest?

 8. Buna seara, am bilet de avion joi 6 mai la ora 14. Imi trebuie un test covid cu o valabilitate de max 48 ore. Ma intereseaza cum aveti dumneavoastra programul pentru testare.. as prefera sa-l fac marti pentru a fi sigura ca primesc rezultatul pana joi cand am zborul, dar pentru a fi valabil trebuie sa il fac marti in a 2a parte a zilei. Astept un raspuns de la dumneavoastra. Va multumesc!

  1. Puteti sa va programati pentru test PCR pentru marti pana la ora 16 sau miercuri dimineata pana la ora 10.

 9. Buna, am nevoie de un test antigen pt Covid miercuri, pana in ora 13. Oare mai aveti locuri disponibile?

  1. Se poate face programare pentru testul de antigen pentru miercuri, in interval 8.00 – 13.00. Va rugam sa ne contactati!

 10. Buna ziua,
  M-ar interesa un test covid pt plecarea in SUA. As vrea sa il fac luni, 3.05.2021 si rezultatul sa il primesc pana marti seara, bineinteles si in limba engleza. Este posibil? Si o alta intrebare ar fi daca sunteti acreditati de ministerul sanatatii pt teste? Multumesc

 11. Buna ziua,

  Se poate face la dumneavoastra Sambata test antigen pt.plecare in Germania?

  Multumesc.

 12. Buna ziua, as avea nevoie sa fac un test pentru anticorpi pentru Covid? In cat timp se primeste rezultatul? Se poate face acest test si in decursul zilei de astazi? Multumesc!

  1. Buna ziua,

   Daca mai sunteti interesata, va rugam sa ne contactati teleonic pentru programare. Sambata programul de recoltare s-a incheiat la ora 11:00.

 13. Buna,
  In data de 01.06 se pot face teste antigen (swab test), avand in vedere ca este zi libera? Daca rezultatul testului se obtine in ~15 min, se poate face testul inaintea plecarii(zborul este in 02.06, ora 15.00) si sa primim documentul(in engleza) in timp util? Multumesc!

  1. Buna ziua,

   Este deschis atat in 1.06, program 8-11 cat si in 2.06 program normal. Este nevoie de programare pentru recoltare.

 14. La ce pret sunt cele doua teste, atat PCR cat si Antigen? Si pana la ce ora se fac teste intr-o zi de vineri? Multumesc

  1. 280 lei testul PCR si 100 lei testul rapid antigen, programul de recoltare este intre 8.00 si 17.30 in timpul saptamanii si intre 8.00 – 11.00 sambata
   pentru testul PCR recoltat intre orele 14.30 – 17.30 rezultatul este disponibil a 2 a zi in interval 16.00-17.00

 15. Buna ziua, oare imi puteti spune va rog care este pretul pentru testul covid antigen si daca se poate pleca in Italia cu el? Mersi!

  1. cost test rapid antigen covid 100 lei, si DA, se poate intra in Italia cu el, dar s anu fie mai vechi de 48 ore la intrarea in tara

 16. Buna ziua!
  Stiti cumva daca testul covid antigen este valabil si pentru intrarea si cazarea in Austria? Multumesc!

  1. Buna ziua,

   extras de pe site http://www.mae.ro referitor la intrarea in Austria.

   Condiții de intrare și tranzit în Austria:

   I. Persoanele care călătoresc în Austria din țări pentru care nu există avertizări de călătorie, între care și România (Anexa A) și care pot furniza dovezi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul Austriei sau a uneia dintre statele care se regăsesc pe lista din Anexa A, pot intra în Austria fără să fie nevoite să intre în carantină, cu îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

   x Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitate să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor)
   x Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat

   Pentru cazare, nu avem informatii, cel mai sigur este sa va interesati direct acolo unde va veti caza.

 17. Buna ziua, as avea nevoie de un test PCR pentru a calatorii. Eu ma voi vaccina cu a doua doza (Pfizer) in aceiasi zi in care ar trebuii sa fac testul PCR. Sunt sanse ca testul PCR sa iasa positiv de la vaccin recent?

 18. Buna ziua ,as avea nevoie pentru o calatorie de 3 teste antigen .Mie si familiei mele.
  Pe 7 junie (luni)dimineata avem zborul ,cind ar fi ideal sa imi rezerv programarea la clinica dumneavoastra?
  Nu sint la curent cit timp sunt valabile testele 48 ,72 de ore?
  Intrebarea mea este daca testul autogen e valabil 48 de ore cind ar trebui sa ma programez ,aveti un program si in weekend?

  1. Buna ziua,

   Avem program si sambata pentru recoltare. Va rugam sa sunati pentru programare si alte detalii.

 19. Buna ziua. Am bilet de avion pe 29.06.2021 care cade Marti dimineata la 7,spre Suedia si as vrea sa stiu daca faceti teste covid duminica.

 20. Hello, I need a PCR test to travel to England. Could you confirm, please, that the test available at your clinic meets the following requirements (from the UK travel advice website):
  “The test must meet performance standards of ≥97% specificity, ≥80% sensitivity at viral loads above 100,000 copies/ml.”

  Could you also confirm that the test result would include the following information, please:

  “The original test result notification must include the following information:
  – your name, which should match the name on your travel documents
  – your date of birth or age
  – the result of the test
  – the date the test sample was collected or received by the test provider
  – the name of the test provider and their contact details
  – confirmation of the device used for the test, or that the test was a PCR test”

  Thank you very much for your time.

 21. Am fost testat azi la Medsan cu Test Rapid antigen “AMP Rapid Test SARS-CoV-2 Ag” fabricat de “AMEDA Labordiagnostik GmbH”, recunoscut de UE conform listei HSC emise pe 17 februarie 2021. Pretul a fost 70 ron, certificatul l-am primit in mana dupa 24 minute de la momentul testarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *