ECOGRAFIE


Ecografia este o metodă imagistică medicală care foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului, fiind una dintre cele mai folosite investigatii moderne de diagnostic. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor.
La Medsan se efectueaza ecografia in urmatoarele ramuri ale medicinei:

ecografie doppler vasculara ( venoasa, arteriala, carotida)

ecografie musculoscheletala ( articulara) – explorează structurile musculoscheletale ( muşchi, tendoane, articulaţii), venind în sprijinul medicilor reumatologi, de medicină sportivă, ortopezi, generalişti, urgentişti, etc.
Acest tip de ecografie este utila în evaluarea leziunilor traumatice musculare ( rupturi musculare partiale sau totale), dar si a leziunilor ligamentare sau tendinoase de natură inflamatorie sau traumatică la nivelul tuturor articulaţiilor – umar, cot, mana, genunchi, glezna, sold

cardiologie– permite diagnosticarea anumitor afecțiuni precum insuficiența cardiacă (dilatarea unor compartimente ale inimii) sau valvulopatii (funcționarea defectuoasă a valvelor
inimii)
ginecologie– permite vizualizarea și evaluarea uterului, ovarelor și afecțiunilor acestora, precum fibromul uterin sau chisturi. În obstetrică permite monitorizarea dezvoltării fătului și poate detecta anumite malformații congenitale.
examen al sanilor pentru a verifica daca sunt modificari sau noduli , precum si depistare precoce a cancerului de san
urologie– permite diagnosticarea afecțiunilor precum adenomul de prostată
medicină internă și gastroenterologie– permite diagnosticarea bolilor hepatice precum ciroză, steatoză sau cancer hepatic, a pancreatitelor (pancreatită cronică, chisturi, tumori), calcuri biliari, colecistită, calculi sau tumori renale
endocrinologie– examinarea glandei tiroide pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene
pediatrie– ecografia de sold pentru nou nascuti si sugari

Consultul ecografic:
In timpul consultului ecografic, pacientul este aşezat pe spate, cu abdomenul dezgolit, iar zona care necesită investigaţie este unsă cu un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, medicul va aşeza sonda pe abdomen sau în zona pelvină şi va apăsa uşor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne.

Pentru ecografia transvaginală, pacienta se va aşeza pe spate, ţinând genunchii îndoiţi şi uşor depărtaţi, fiind folosită o sondă endocavitară care va introdusă în vagin.

Beneficiile ecografiei:
Ecografia este metoda de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă şi nedureroasă, exceptând unele cazuri acute în care există o afecţiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, cand poate apărea o senzaţie de disconfort sau de uşoară durere la apăsarea unor zone cu sonda.
Efectuarea unei ecografii durează între 15 – 30 de minute, iar pacientul primeşte rezultatul pe loc.
Riscuri sau efecte adverse:
Este o metodă imagistică de diagnostic sigură care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate.

Cum trebuie să ne pregătim pentru ecografia abdominală?
Pentru o examinare ecografică reuşită, trebuie ca în ziua în care mergi să faci ecografia, să nu mănânci deoarece intestinele se umplu cu aer care îngreunează vizibilitatea, reducând rezoluția imaginii. Tratamentul cu insulină trebuie anunțat în prealabil, deoarece insulina poate reduce glicemia atunci când este administrată pe stomacul gol. La diabetici se recomandă o dietă lichidă. Ei trebuie să consume lichide negazoase, 1-1,5l. Este foarte important să nu urineze decât după examinare.

OFERIM:


MEDICI

Dr. Maria Scutariu

Medic Primar Medicina Interna,
Competenta in Ecografie Generala

Dr. Laza Maria Manuela

MEDIC SPECIALIST MEDICINA INTERNA, COMPETENTA IN ULTRASONOGRAFIE GENERALA

Dr. Otilia Elena Neagos

Medic Specialist Medicina Interna, Competenta in Ecografie Generala

Dr. Sabiescu Florian

Medic Specialist Medicina Interna

Ultrasonografie generala

DR. SABIESCU BOGDAN

medic specialist cardiologie, competențe: ecografie, ecografie transtoracică și ecografie doppler vascular

Dr. SÎNTĂMĂRIAN DIANA LIDIA

Medic Specialist Cardiologie
DR. TUDORAN ALEXANDRU

DR. TUDORAN ALEXANDRU

Medic primar cardiologie şi medicină internă, competenţă ecografie

Dr. Bizau Lavinia Abigaela

Medic specialist medicina interna, Competenta in ecografie generala

Dr. Pop George

Medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale, asistent universitar UMF Cluj-Napoca

Dr. Puscas Livia

MEDIC SPECIALIST REUMATOLOGIE cu competenta de ECOGRAFIE MUSCULO-SCHELETALA