Boala dată de noul coronavirus a dus la apariția pacienților care se prezintă cu o gamă largă de simptome persistente după infecția acută cu SARS-CoV-2. Aceasta cuprinde pacienții cu simptome care se dezvoltă în timpul sau după COVID-19, continuă ≥ 12 săptămâni și nu se explică printr-un diagnostic alternativ. Nu s-a stabilit dacă constelația simptomelor reprezintă un nou sindrom unic pentru COVID-19 sau dacă există suprapunere cu recuperarea de la boli similare.
Atât simptomele fizice, cât și cele de natură psihică sunt frecvente după COVID-19.
Simptomele fizice persistente frecvente includ de obicei:
- oboseală
- dispnee
- durere toracică
- tuse
Simptomele fizice persistente mai puțin frecvente includ:
- Anosmie (lipsa/diminuarea mirosului)
- dureri articulare
- cefalee (durere de cap)
- rinită
- disgeuzie (alterarea gustului)
- apetit slab
- amețeli
- mialgii (durere de muschi)
- insomnie
- alopecie (căderea părului)
- transpirație
- diaree
Pacienții pot prezenta, de asemenea, tulburări de memorie sau cognitive, inclusiv tulburări de stres post-traumatic, anxietate, depresie, tulburări de concentrare.
În timp ce pacienții cu boală acută ușoară COVID-19 sunt de așteptat să se refacă rapid (de exemplu, două săptămâni), ne așteptăm la o recuperare mai lungă la cei cu boală acută moderată până la severă (de exemplu, două până la trei luni, uneori mai mult la cei care supraviețuiesc după o forma critică de boală). Variabilitatea largă în timp până la rezolvarea simptomelor depinde, de asemenea, de factorii de risc preexistenti, precum și de severitatea bolii în timpul COVID-19 acut.
Boala severă poate apărea la indivizi sănătoși de orice vârstă, dar apare predominant la adulți cu vârstă avansată sau comorbidități asociate, cum ar fi:
- Boală cardiovasculară
- Diabet zaharat
- Hipertensiune
- Boli pulmonare cronice
- Cancerul
- Boli renale cronice
- Obezitate (indicele de masă corporală ≥30)
- Fumatul
Evaluarea la începutul COVID-19 se concentrează pe detectarea și gestionarea complicațiilor acute asociate bolii, în timp ce urmărirea ulterioară se concentrează pe evaluarea și gestionarea simptomelor persistente după recuperarea din faza acută. Inițial evaluăm severitatea, durata și traiectoria simptomelor pacientului pentru a determina strategia de urmărire. De obicei, urmărim toți pacienții spitalizați în decurs de o săptămână de la externare; pentru pacienții care nu au fost spitalizați, dar care sunt mai în vârstă sau care au comorbidități (de exemplu, diabet, hipertensiune), urmărim în termen de trei săptămâni. Evaluarea pacienților cu boală acută ușoară COVID-19 nu este obligatorie, decât dacă au simptome noi, persistente sau progresive.
Analize de laborator pentru efectuarea unui bilanț:
- Hemoleucogramă cu formulă leucocitară, Hb, Ht, indici eritrocitari
- Aspartataminotransferaza (GOT/AST/TGO)
- Alaninăminotransferaza (ALT/GPT/TGP)
- Uree serică
- Creatinina serică
- Proteina C reactivă (CRP)
- Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
- Glucoză serică (Glicemie)
- Acid uric seric
Prin urmare, solicitantul unui Pachet Special de Investigații Evaluare Post Covid se va prezenta la sediul Clinicii Medsan pentru recoltarea probelor de sange si isi va face programarea pentru consultul de pneumologie.
In completarea analizelor sangvine recoltate, pacientul va efectua o radiografie toracica pentru evaluarea gradului de afectare pulmonară la unul din centrele de radiologie si imagistica din oras, si ulterior se va prezenta cu rezultatul acesteia la consultul de pneumologie din data programata.
Medicul examinator va cere informații complete despre istoricul bolii, după care va efectua examenul clinic (care include măsurarea saturației oxigenului din sângele periferic prin pulsoximetrie). Pe baza istoricului clinic, a rezultatului radiografiei toracice, a rezultatelor analizelor sangvine și a constatărilor, se va decide strategia adecvată de urmărire, completare cu alte examene de specialitate sau CT toracic, respectiv elaborarea unei strategii de reabilitare pulmonară.
Trebuie să te asiguri că starea ta de sănătate este optimă după infecția cu acest virus. De aceea ți-am pregătit un Pachet Special de Investigații Evaluare Post Covid care cuprinde:
- O consultație de specialitate Pneumologie
- Un set de analize medicale: Hemoleucograma cu formulă leucocitară, Hb, Ht, indici eritrocitari; Aspartataminotransferaza (GOT/AST/TGO); Alaninaminotransferaza (ALT/GPT/TGP); Uree serică; Creatinina serică; Proteina C reactivă (CRP); Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH); Glucoza serică (Glicemie); Acid uric seric
Costul total al pachetului este de doar 300 RON.
Dacă au trecut cel puțin 15 zile de la primul test pozitiv, contactează-ne telefonic sau prin formularul online pentru programare!
Doamna Dr. Teodorovici Adela – medic specialist Pneumologie, vă stă la dispoziție în fiecare luni și miercuri la sediul nostru. Pentru detalii referitoare la program și tarife vă rugăm să consultați pagina specializării pneumologie aici.