blog

Sindromul privitului la calculator (Computer vision syndrome)

sindromul privitului la calculator

Având în vedere contextul actual, când cursurile elevilor și studenților se desfășoară doar online și o mare parte din angajați lucrează de la domiciliu, din fața unui calculator, un nou sindrom caracterizat în principal prin simptome oculare, prinde contur. Acesta poartă numele de sindromul privitului la calculator și apare la cei care folosesc excesiv dispozitivele digitale (calculator, laptop, tabletă sau telefon).

Cititul pe un monitor este mult mai obositor decât cititul unei cărți deoarece ochiului ii e foarte greu să focuseze imaginile care conțin pixeli. Aceștia sunt mai luminoși în centru și își diminuează intensitatea spre margini. Imaginile astfel formate nu sunt la fel de contrastante pe fond, comparativ cu imaginile tipărite pe hârtie. În timpul desfășurării activităților în fața monitorului, necesare sau plăcute, ochiul e în permanentă tensiune, fiind nevoit să focuseze și să refocuseze imaginile de pe ecran. În timp, acest efort ocular constant duce la apariția simptomelor de oboseală oculară, vedere neclară și iritație oculară (senzație de corp strain ocular, arsură, usturime). Prezența și intensitatea simtomelor depinde de abilitățiile vizuale ale fiecăruia și de durata expunerii la monitor, dar poate afecta atât copiii, cât și adulții și vârstnicii.

Simptomatologie

Mecanism de producere Simptomatologie
Acomodare (focusare) excesivă vedere incețoșată
diplopie (vedere dublă)
miopie (vedere scăzută la distanță)
Afectarea suprafeței oculare lăcrimare 
senzație de uscăciune oculară
usturime, arsură
congestie (roșeață) oculară
disconfort la portul lentilelor de contact
Extraocular cefalee (dureri de cap)
dureri de spate, umeri, gât

Există numeroși factori care favorizează apariția acestui sindrom, precum:

  • problemele de vedere necorectate (hipermetropie, presbiopie)
  • iluminatul slab
  • distanța necorespunzătoare față de monitor sau poziționarea greșită a acestuia
  • postura incorectă
  • lipsa pauzelor regulate.

Prevenție și tratament

Este foarte important ca problemele de vedere ale ochiului să fie corectate cu ajutorul unei corecții optice (ochelari de vedere) corespunzătoare. Monitoarele reflectă lumina provenită din interior (iluminat) sau exterior (soare) astfel că lentilele antireflex sunt recomandate. De asemenea, ecranele LCD emit lumină albastră care, după expunere îndelungată afectează negativ ochiul, interferă cu producerea de melatonină  producând tulburări de somn și afectează performanțele cognitive. Pentru a preveni aceste manifestări, soluția o reprezintă lentilele care filtrează lumina albastră (Blue Control).

Monitorul trebuie așezat la 50-60 cm față de ochi, înclinat la 15-20 de grade sub nivelul privirii, astfel poziția gâtului va fi mai relaxată și pleoapa va acoperi mai mult din suprafața ochiului, ochiul fiind mai protejat. Indicat este ca monitorrul să fie poziționat corect pentru a impiedica reflexia luminii pe ecran – lumina trebuie să vină dintr-o laterală, nu din față sau spate. Materialele de lucru trebuie amplasate deasupra tastaturii, sub monitor.

Pauzele repetate sunt o regulă pentru cei ce lucrează mult la calculator. După fiecare 20 de minute petrecute în fața monitorului este recomandat privitul în distanță (la ~ 6 metri) timp de minim 20 de secunde. De asemenea este foarte important să clipim cât mai des, astfel se păstrează suprafața ochiului umedă și se reduc șansele de a dezvolta un sindrom de ochi uscat. Folosirea lacrimilor artificiale oferă confort ocular și protejează suplimentar ochii față de apariția simptomelor de uscăciune oculară (roșeață, usturime, arsură, lăcrimare).

În mod normal majoritatea simptomelor oculare ce apar în asociere cu utilizarea îndelungată a monitoarelor sunt temporare și se reduc sau chiar dispar după o perioadă de relaxare, urmată intreruperii utilizării acestor dispozitive. În caz contrar este recomandat un control oftalmologic complet pentru a elucida cauza problemelor oculare.

izabela szabo oftamologie

Specialitatea medicală oftamologie este decontată prin CAS. La Centrul Medical Medsan aveți posibilitatea de a efectua un control oftamologic complet cu ajutorul aparaturii de ultimă generație. Aici puteți afla informații referitoare la serviciile oferite.

Pentru detalii și programări vă rugăm să ne contactați telefonic la unul dintre numerele 📞 0372714685 / 0264597603 / 0770594756

Autor: DR. SZABO IZABELA – Medic Specialist Oftamologie

Surse: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170366/
https://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome#2
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome?sso=y
https://www.medicalnewstoday.com/articles/computer-vision-syndrome#causes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *