Toxina botulinică de tip A, cunoscută și sub denumirea comercială de Botox este o neurotoxină înalt purificată și diluată, produsă de Clostridium botulinum care poate scădea activitatea musculară. Injectată în mușchi, toxina botulinică are un efect local, blocând temporar transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi către mușchii din zona în care a fost injectată. Mușchii se relaxează, iar mișcările de expresie nu mai scot în evidență ridurile. În acest fel se poate produce diminuarea sau chiar dispariția temporară a ridurilor faciale.
Cel mai adesea ridurile se formează acolo unde mușchiul se contractă des, formând șanțuri fine ale pielii. De obicei, acest lucru se întâmplă în partea superioară a feței, mai exact între sprâncene, pe frunte sau la colțul ochilor, dar și în partea inferioară a feței, în colțurile gurii.
Știați că toxina botulinica ajuta la?
- Tratarea migrenelor
- Ridicarea pleoapelor
- Eliminarea ridurilor de expresie
- Arcuirea sprâncenelor
- Corectarea “gummy smile” (a gingiilor vizibile în timpul râsului)
- Eliminarea transpirației nedorite
- Corectarea asimetriilor faciale.
Procedura de injectare
Înainte de efectuarea procedurii, la alegerea pacientului, se va aplica un anestezic local, care va acționa la nivelul pielii timp de 30 de minute. Se va injecta de către medic substanța direct în muschii din zonele afectate de riduri. Întreaga procedură durează în jur de 10 -15 minute. Sunt necesare mai multe injectii in funcție de zona tratată. Acul cu care se realizeaza injecțiile este foarte fin (32G,4 mm) și de aceea disconfortul este minim.
Recuperarea
Recuperarea este imediată, vă puteți relua activitatea normală. Rar, pacienții pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectării, care dispar în câteva zile. După 3 pana la 7 zile, veți putea observa o ameliorare a ridurilor, iar efectul poate dura 4-6 luni. După o anumită perioadă de timp, ridurile vor redeveni vizibile, asta după ce efectele toxinei botulinice vor dispărea.
Efecte secundare
Efectele secundare ale acestei tehnici sunt rare. În literatura de specialitate au fost descrise următoarele:
– reactii alergice
– inrosirea zonei injectate
– dureri de cap
– simptome asemănătoare celor gripale
– greață
– nistagmus – mișcări ușoare necontrolate ale ochiului
– căderea pleoapei
Nu este recomandat tratamentul cu Botox dacă:
– aveți afecțiuni neurologice (ex. miastenia gravis).
– sunteți alergică la oricare dintre ingrediente
– sunteți insarcinata sau credeți că ați putea fi
– aveți o infecție în zona în care ar trebui efectuata injectarea.
Botox pentru transpirație excesivă
Hiperhidroza (transpirația excesivă) poate fi o problemă atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere profesional, ducând la complexe și stres emoțional. Injectată în pielea de la nivelul axilei, toxina botulinică blocheaza fibrele nervoase ce stimulează glandele sudoripare. În acest mod este blocată producerea transpirației. Nu se injectează profund și de aceea nu sunt riscuri de a leza musculatura. Procedura este similară celei descrise anterior. Efectul apare între 3-7 zile de la injectare și durează între 3-12 luni. Sunt necesare mai multe injectari pentru a menține efectul în timp. Exista cazuri excepționale în care pacienții produc anticorpi la aceasta toxină și au efect slab sau deloc, dar aceste situații sunt foarte rare.
Dr. Crăciun Melania, Doctor în medicină, Medic Primar Chirurgie Generală vă stă la dispoziție pentru programări. Pentru detalii legate de program și tarife vă rugăm să consultați website-ul nostru aici iar pentru programări vă stăm la dispoziție telefonic la unul dintre numerele 0264597603 / 0364117539 sau prin formularul de programare online aici.