blog

Cervicita sau inflamația colului uterin: cauze, simptome și tratament

Cervicita este o inflamație a colului uterin, aceasta putând fi de natură acută sau cronică. Cervicita este foarte frecventă. S-a previzionat că mai mult de jumătate din toate femeile adulte vor avea cervicită la un moment dat.

Care sunt cauzele cervicitei?

Femeile care au suferit boli cu transmitere sexuală sau care au parteneri care au suferit boli cu transmitere sexuală, prezintă un risc mai mare de cervicită.

Există multe cauze ale cervicitei. Cervicita acută este de obicei cauzată de o infecție. Cervicita cronică este mai probabil dintr-o cauză neinfecțioasă.

Infecțiile pot rezulta din introducerea bacteriilor stafilococului sau streptococului în uter. Bolile cu transmitere sexuală chlamydia și gonoreea sunt, de asemenea, cauze semnificative ale cervicitei. S-a estimat că 40% din cazurile de cervicită sunt legate de chlamydia.

Cauzele neinfecțioase ale cervicitei includ expunerea la substanțe chimice sau iritații mecanice. Acestea includ:

  • Iritarea chimică din spermicide sau dușuri sau din latexul utilizat în prezervative
  • Reacție la diafragme, capace cervicale, tampoane
  • Radioterapie sau boli inflamatorii sistemice

Care sunt simptomele cervicitei?

Simptomele cervicitei pot include:

  • Descărcarea vaginală anormală care poate fi galbenă, albă sau gri și care are un miros neplăcut. Aceasta poate persista o perioadă lungă de timp
  • Relațiile sexuale dureroase
  • Iritare vulvară sau vaginală

Cu toate acestea, de multe ori cervicita nu are simptome. Acesta este un motiv pentru care femeile ar trebui să aibă controale ginecologice regulate. Este deosebit de important să programați o examinare dacă observați vreunul dintre simptomele de mai sus și / sau ați avut chlamydia sau o altă boală cu transmitere sexuală în trecut.

Cum este diagnosticată cervicita?

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus sau dacă v-ați implicat în practici sexuale cu risc ridicat, ar trebui să vă adresați medicului pentru un examen pelvin complet. La acest examen, medicul poate efectua mai multe teste, inclusiv Papanicolau. De asemenea, medicul va lua un eșantion de secreție vaginală pentru a testa bacteriile la microscop. Se vor face și teste pentru bolile cu transmitere sexuală gonoree și chlamydia.

De asemenea, medicul va efectua un examen pelvin manual complet, căutând:

  • Orice roșeață a colului uterin
  • Secreții neobișnuite
  • Sânge pe vagin sau col uterin
  • Inflamația pereților vaginali

Cum se tratează cervicita?

Dacă medicul stabilește că aveți cervicită, de obicei vi se va prescrie un antibiotic pentru a trata orice infecții bacteriene care ar putea cauza afecțiunea. Femeile sub 25 de ani sau care se angajează în comportamente cu risc ridicat pot fi tratate cu antibiotice, chiar dacă bacteriile nu sunt detectate în diagnostic. Unele bacterii pot fi greu de detectat, dar pot fi încă prezente.

Antibioticele tratează cu succes cervicita în majoritatea cazurilor. Dacă cervicita nu este tratată cu succes de antibiotice, poate fi necesară o terapie cu laser sau o intervenție chirurgicală. Medicul poate determina cel mai bine tratamentul pentru cervicită în funcție de vârstă, obiceiuri, teste de diagnostic și durata afecțiunii.

Prezentați simptomele descrise mai sus sau a trecut o perioadă mai mare de un an de la ultimul contol? Cel mai bine este să faci o programare la Ginecologie - Medsan Cluj. Dispunem de aparatură de ultimă generație și de medici specialiști cu experiență. Citește aici despre investigațiile disponibile și tarifele aferente. Programează-te telefonic la  0372714685 / 0264597603 sau prin formularul online de aici.

People photo created by pressfoto - www.freepik.com