blog

TOMOGRAFIE ÎN COERENȚĂ OPTICĂ LA MEDSAN CLUJ

Suntem fericiți să vă anunțăm că Centrul Medical Medsan a introdus de curând de o investigație optică de ultimă generație cu ajutorul noului aparat achiziționat, Topcon 3D OCT – 1000.

OCT (Tomografie în coerență optică)

Tomograful retinian este un sistem de scanare laser cu infraroșu, ce transmite imagini tridimensionale ale corneei, retinei și nervului optic.  Acesta are capacitatea de a depista modificările incipiente ce apar în profunzimea straturilor retinei, care pot fi mai greu de observat de către medicul oftalmolog la examinarea normală a fundului de ochi.

Tomografia în coerenta optica este o tehnică imagistică non-invazivă, neiradiantă, nedureroasă (nu necesita anestezie, aparatul nu atinge ochiul) și durează doar câteva secunde.

Acest tip de tomografie este foarte utilă în diagnosticarea și monitorizarea:

–          degenerescenței maculare legate de varsta

–          edemului macular ce se poate asocia retinopatiei diabetice

–          afectiunilor nervului optic, mai ales neuropatia glaucomatoasa (glaucomul)

–          gaurilor maculare

–          decolării posterioare de vitros

–          afectiunilor congenitale maculare, etc

În majoritatea patologiilor oculare caracteristice vârstnicului, la început pacienții nu prezintă nici un fel de simptom, vederea deteriorându-se abia într-un stadiu avansat al bolii, moment în care opțiunile terapeutice sunt mai restrânse și șansele de recuperare a vederii se reduc semnificativ.

Tomografia în coerență optică (OCT) ajută la prevenirea a peste 80% dintre tulburările de vedere dacă acestea sunt depistate din timp. Din acest motiv este recomandat să vă prezentați la medic pentru o investigație completă, incluzând și o examinare OCT, dacă:

– aveți vârsta peste 45-50 și mai ales mai ales dacă aveți membri ai familiei cu patologii oculare degenerative;

– acuzați vedere deformata

– prezentați dificultăți la citit (afectarea vederii centrale)

– vă confruntați cu scăderea bruscă a vederii, pete negre sau lipsuri în câmpul vizual sau fosfene (străfulgerări sau flash-uri luminoase).

Această investigație nu are contraindicații, este non-invazivă, se poate efectua într-un timp extrem de redus și se poate repeta ori de câte ori e necesar.

În cazul în care vi s-a recomandat sau în situația în care prezentați unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, vă invităm să programați o consultație și investigație OCT în cadrul Centrului Medical Medsan. Dr. Szabo Izabela vă stă la dispoziție pentru o examinare detaliată. Puteți consulta lista de servicii oftamologice și tarifele aferente aici iar pentru programări vă rugăm să ne contactați telefonic la 0264597603 / 0372714685 sau prin formularul online de pe website aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *