blog

SINDROMUL PICIOARELOR NELINIȘTITE

Sindromul picioarelor neliniștite (sau boala Ekbom) este o afecțiune neurologică comună caracterizată prin simptome de disconfort, mai ales la nivelul picioarelor și nevoia de a le mișca constant pentru a ameliora temporar aceste senzații. Cel mai adesea acestea sunt descrise ca o mâncărime sau o amorțeală la nivelul membrelor inferioare. Aceste senzații sunt mai accentuate în timpul relaxării conștiente, mai ales în poziția culcat.
Această boală poate afecta calitatea vieții prin oboseala acumulată ca urmare a tulburărilor de somn. Studiile arată că aproximativ 10% din populație este afectată de acest sindrom și că apare de 2 ori mai des la femei decât la bărbați. Debutul poate avea loc la orice vârstă, chiar și în copilărie dar cel mai adesea apare la persoane mature sau la vârsta a treia.

Cauzele apariției simptomelor

Nimeni nu a identificat momentan cauza exactă a sindromului picioarelor neliniștite. Mulți pacienți care trăiesc aceste senzații au rude care de asemenea suferă de această afecțiune, astfel s-a ajuns la concluzia că există și o componentă genetică a bolii.

Cel mai adesea (aproximativ 20% dintre cazuri) sindromul apare ca urmare a deficitului de fier din organism dar mai este legat și de deficitul de magneziu sau de acid folic. De asemenea se asociază cu afecțiuni precum: diabetul zaharat, neuropatia periferică, boala Parkinson, anumite boli autoimune sau insuficiența renală.

În timpul sarcinii cam 30-40% dintre femei sunt afectate de acest sindrom care, în mod normal, dispare la scurt timp după naștere. Cauzele bănuite sunt: deficitul de fier, de acid folic, schimbările hormonale și cele survenite în circulația sângelui.

De asemenea, există medicamente care pot cauza sau agrava simptomul: antipsihotice, antidepresive, antiemetice, antihistaminice.

Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite

În cazul în care simptomele sunt legate de un deficit alimentar în fier, acid folic sau magneziu, simptomele pot fi tratate cu ajustări ale dietei sau și mai eficient, cu suplimentarea alimentare corespunzătoare.

Unele schimbări în stilul de viață sunt utile în ameliorarea simptomelor:

  • Renunțarea la fumat
  • Evitarea consumului de băuturi alcoolice
  • Renunțarea la cafea sau la produsele cu conținut de cofeină
  • Evitarea meselor târzii
  • Un program constant de exercitii fizice la distanță de ora de somn
  • Asigurarea unui mediu de somn liniștit și o oră de culcare bine stabilită.

Pentru a ”liniști picioarele” în momentul apariției senzațiilor neplăcute se recomandă:

  • Un dus cald sau cel puțin punerea de apă sau pungi cu gheață pe picioare
  • O activitate care tine mintea ocupată (integrame sau sudoku)
  • Întinderea și masajul picioarelor
  • O tehnică de relaxare.

Există și opțiunea medicației pentru cei care au simptome severe care le afectează somnul. Totuși, numai consultul medical poate stabili necesitatea tratamentului cu agonisti dopaminergici (pramipexol, ropinirol), medicamente ce contin L-dopa (cresc nivelul dopaminei) sau sedative pentru combaterea insomniei.

Dacă și tu suferi de acest sindrom și somnul îți este afectat, îți recomandăm consultul unui medic neurolog pentru identificarea cauzelor. Acesta va determina severitatea bolii și va găsi cele mai bune soluții pentru tine.

La Centrul Medical Medsan, Dr. Bărbos Gabriela, medic specialist neurologie, își stă la dispoziție atât în regim privat cât și gratuit, prin CAS, pe baza biletului de trimitere. Pentru a face o programare te rugăm să ne contactezi telefonic la 0264597603 / 0372714685 sau să accesezi secțiunea de programări a site-ului nostru. Te așteptăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *