blog

DERMATOLOGIE – CÂND NE ADRESĂM MEDICULUI DERMATOLOG?

Dermatologia este acea ramură a medicinei care se ocupă de diagnosticarea și tratarea problemelor de piele, păr, unghii și mucoase. Medicul dermatolog este specializat de asemenea și în domeniul bolilor cu transmitere sexuală (venerologie).
Pielea este cel mai mare organ al corpului și unul dintre cele mai importante. Aceasta îndeplinește mai multe funcții, printre care:

  • Funcția de apărare împotriva agenților patogeni
  • Funcția de apărare față de razele UV
  • Funcția de menținere a temperaturii corpului
  • Funcția de organ de simț, având receptori de durere, de presiune, termoreceptori, receptori tactili și receptori la întindere.

Când te adresezi dermatologului?

Deși unele probleme ale pielii pof fi ușor rezolvate acasă, de multe ori este nevoie de sfatul și intervenția medicului dermatolog. Iată câteva dintre aceste situații:

1. Acneea – dacă suferi de acnee și ai încercat diverse tratamente acasă dar acestea nu au dat rezultate, cel mai bine este să consulți specialistul. Acesta va găsi tratamentul adecvat problemei și tipului tău de ten.

2. Ai alunițe care trebuie verificate – dacă ai observat modificarea formei, culorii sau a mărimii alunițelor sau dacă pur și simplu îți dorești să te liniștești în acestă privință, medicul dermatolog este cel la care trebuie să apelezi. Un control anual este indicat mai ales în cazul în care prezinți un risc ridicat de cancer de piele: ai ochi deschiși la culoare, păr deschis la culoare sau ai suferit de arsuri solare.

3. Eczema sau orice tip de erupție pe piele – acestă problemă cronică a pielii este caracterizată prin iritație, mâncărime și exfoliere a pielii. Dermatologul îți poate oferi tratamentul adecvat.

4. Boli de piele ori răni care nu se vindecă – psoriazis, rozaceea, răni care nu se vindecă și se infectează. În toate aceste situații este recomandat tratamentul specialistului.

5. Riduri, vergeturi sau alte probleme apărute în aspectul pielii – un medic dermatolog poate recomanda produse și modificări ale stilului de viață care să reducă expunerea la elementele ce cauzează un aspect neplăcut al pielii.

6. Cicatrici – dermatologul pune la dispoziție tratamente care pot îmbunătăți aspectul oricărei cicatrici, inclusiv a celor rămase în urma acneei.

7. Sfaturi cu privire la îngrijirea pielii, unghiilor sau părului – poți apela la medicul dermatolog în cazul în care ai probleme sau pur și simplu îți dorești sfaturi de specialitate cu privire la produse de îngrijire adecvate.

8. Mătreață sau căderea părului – mătreața poate fi cauzată de stres, de schimbările din mediu sau de anumite deficiențe nutriționale. Căderea părului într-o oarecare măsură este normală deoarece acesta crește și se înnoiește permanent. Căderea excesivă, mai ales dacă are loc doar în anumite zone ale scalpului solicită un control de specialitate. Problema ar putea fi cauzată de vopseaua de păr, de utilizarea aparatelor pentru stilizarea părului, de anumite medicamente, dereglări hormonale sau de un nivel crescut de stres.

9. Transpirație excesivă – să transpiri în timpul efortului fizic este perfect normal dar dacă te confrunți cu transpirație excesivă care îți afectează viața socială, serviciul și calitatea vieții în general, este cazul să apelezi la medic. Anumite boli, medicamente sau suplimente pot avea acest efect, de aceea este necesară identificarea cauzei și soluționarea problemei.

Cum poți să te pregătești pentru vizita la dermatolog?

  • Nu folosi produse cosmetice dacă urmează ca dermatologul să îți examineze tenul;
  • Pregătește o listă cu întrebări și probleme pe care dorești să le discutați în cadrul consultației;
  • Fă o listă sau poze cu medicamentele și suplimentele pe care le folosești în acest moment sau le-ai folosit în trecut;
  • Dacă există, e bine să ai la îndemână poze cu evoluția bolii.

Ești în căutarea unui dermatolog în Cluj? La Centrul Medical Medsan, Dr. Bugnar Delia,
medic specialist dermato-venerologie şi dermato-cosmetologie îți stă la dispoziție atât în regim privat, cât și gratuit, pe baza biletului de trimitere. Dacă dorești să faci o programare, ne poți contacta la 0264597603 sau 0372714685 sau poți să utilizezi la formularul de programare de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *