Din nefericire, bolile cardiovasculare rămân cea mai mare cauza a deceselor la nivel mondial iar în România, conform statisticilor, 58% din decesele populației sunt provocate de către acestea.
Care sunt simptomele bolilor de inimă?
Este foarte important să ascutații semnalele de alarmă ale organismului. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor cardiovasculare:
- Durerea toracică – acest simptom nu trebuie niciodată trecut cu vederea. Deși există multe afecțiuni care se manifestă în acest mod, durerea sau presiunea intensă în piept poate indica prezenţa unui infarct miocardic. Durerea poate dura de la o secundă până la câteva zile sau săptămâni iar printre cele mai întâlnite cauze se numără: boala cardiacă ischemică, infarctul miocardic, stările anxioase sau de panică, astmul bronșic, pneumonia sau pericardita.
- Dispneea sau dificultatea la respirație sau scurtarea respirației – dispneea poate să apară la eforturi mici, în cazul activităților de zi cu zi. Bolile cardiace manifestate prin dispnee sunt în special insuficiența cardiacă și boala coronariană.
- Oboseala nejustificată – poate apărea atunci când inima nu mai pompează suficient sânge pentru a răspunde nevoilor organismului. Dacă chiar și după o perioadă de repaus sau după somn, starea de moleșeală nu trece, poate indica, printre altele, boli cardiace cum ar fi insuficiență cardiacă sau boli coronariene.
- Tusea persistentă și respirația șuierătoare – tusea cu mucus alb constituie un indiciu pentru insuficiență cardiacă congestivă, principala complicație a bolilor de inimă.
- Palpitațiile – resimțirea propriilor bătai ale inimii. Aproape toate aritmiile cardiace se manifesta prin palpitatii. Aritmia poate fi provocată și de un stil de viață prea alert, de multă cofeină sau de lipsa somnului, nu neapărat ca o consecință a unei boli cardiace.
- Picioarele umflate – sau retenția de lichide, poate apărea atunci când inima nu pompează sângele eficient.
- Transpirațiile reci – sudoarea rece, care apare instantaneu, este un simptom frecvent al crizelor cardiace.
- Amețelile – pot fi semnul unei probleme cu valvele inimii. Deoarece foarte multe afecțiuni se pot manifesta cu aceleați simptome, este recomandat un control medical complet în cazul în care acuzați episoade de ameșeală.
- Greață și diminuarea apetitului – în cazul în care sistemul digestiv primește mai puțin sânge, acesta nu mai poate funcționa în parametri normali.
Când ne prezentăm la medicul cardiolog?
Toate simptomele enumerate mai sus ar trebui să vă trimită la medic. De asemenea, un consult cardiologic este necesar și în următoarele cazuri:
- Aveți un nivel crescut al colesterolului
- Tensiunea arterială este crescută
- Sunteți supraponderal sau obez
- Suferiți de diabet
- Doriți să începeți un program intensiv de exerciții fizice
- Aveți antecedente de boli cardiovasculare în istoricul familial sau antecedente de preeclampsie sau eclampsie apărute în cursul sarcinii
În ce constă vizita la cardiologie?
Consultul cardiologic este o investigație amănunțită a simptomelor, bolilor și tratamentelor urmate până în prezent. Primii pași pentru verificarea stării de sănătate a inimii sunt măsurarea tensiunii arteriale și a colesterolului. Totuși, pentru a determina cu exactitate dacă există probleme cardiovasculare, în cadrul consultului cardiologic, medicul poate să apeleze la aceste investigații suplimentare:
- EKG (Electrocardiograma) – un test nedureros care înregistrează activitatea electrică a inimii.
- Ecografia cardiacă – o investigație care oferă rezultate în timp real și poate fi repetată de câte ori este nevoie. Cu ajutorul acesteia se pot evalua, printre altele, componentele dinamice ale inimii, structura, mărimea mușchiului inimii sau viteza fluxului de sânge prin cele patru valve.
- Ecografia Doppler de carotide – oferă informaţii legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor.
- Test de efort – presupune înregistrarea electrocardiogramei si măsurarea tensiunii în timp ce pacientul face un efort fizic dozat.
Cum avem grijă de inima noastră?
Există factori de risc nemodificabili, precum sexul, vârsta și ereditatea și există factori de risc modificabili, asupra cărora putem lucra pentru a ne asigura de sănătatea sistemului nostru cardiovascular:
- Fumatul creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare de pâna la 4 ori. La un an de la renunțarea la fumat, riscul acesta scade semnificativ.
- O dietă bogată în carbohidrați rafinați (pâine, dulciuri) crește riscul apariției bolilor de inimă. O dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe și pește vă menține sănătatea.
- Păstrarea greutății în limitele normale este un pas important în menținerea stării de sănătatea, obezitatea fiind asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
- Sedentarismul este de evitat, cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi, scad riscul de atac de cord cu 50%.
Căutați un cabinet de cardiologie în Cluj? La Centrul Medical Medsan beneficiați de consultații medicale de specialitate, evaluarea, diagnosticul și tratamentul non-invaziv al hipertensiunii arteriale esenţiale și secundare, cardiopatiei ischemice și anginei pectorale, insuficienţei cardiace, tulburărilor de ritm, patologiei valvulare, reumatismului articular acut, cardiomiopatiilor (dilatativă, hipertrofică, obstructivă, restrictivă), patologiei pericardice, cordului pulmonar cronic și hipertensiunii pulmonare și, bineînțeles de screeningul pentru patologia cardiovasculară și managementul factorilor de risc cardiovasculari.
Doriți să faceți o programare la cardiologie în Cluj-Napoca? Vă rugăm să ne contactați telefonic la 0264597603 sau 0372714685 sau să apelați la formularul de programare de aici.