blog

CUM SUNT AFECTAȚI ȘOFERII DE MODIFICĂRILE ADUSE CODULUI RUTIER

Începând cu 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare noile modificări aduse Codului Rutier, . Ce înseamnă asta pentru șoferi? Pe scurt, înseamnă că aceștia vor fi nevoiți să efectueze o examinare medicală la sesizarea oricărui medic atunci când acesta consideră că boala pe care o are îi afectează capacitatea de a conduce.

Noile prevederi ale Codului Rutier spun că:

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată.”

Există o listă aprobată de Ministerul Sănătății, cu afecțiunile medicale incompatibile cu deținerea permisului de conducere, printre care se află bolile cardiovasculare grave, diabetul, anumite boli neurologice sau oculare. Există boli care necesită menținerea sub supraveghere medicală a solicitantului atât timp cât deține permisul și boli care nu permit eliberarea sau deținerea permisului auto. În plus, persoanelor dependente de alcool sau de droguri, nu li se eliberează permisul de conducere.

Exită 3 scenarii posibile, în cazul în care medicul constată că un șofer suferă de o afecțiune, aflată pe lista Ministerului sănătății:

1. Acesta se prezintă la clinică pentru o consultație medicală de specialitate și se constată că este apt să conducă autoturisme. În acest caz, în termen de 15 zile clinica informează medicul trimițător referitor la rezultatul examinării și șoferul își păstrează carnetul de conducere.

2. În urma examinării de specialitate la care a fost trimis, se constată că șoferul este inapt să conducă autoturisme. În acest caz, în termen de o zi clinica este nevoită să informeze atât medicul trimițător, cât și șoferul și Poliția Rutieră, despre rezultatul examinării. În funcție de diagnostic, conducătorul auto pierde permisul temporar sau permanent.

3. În cazul în care șoferul refuză să se prezinte la un control medical de specialitate și astfel medicul trimițător nu primește în termen de 30 de zile rezultatul investigației, acesta este obligat să informeze Poliția Rutieră. Și în acest caz șoferul își pierde permisul auto.

Dacă rezolvarea problemelor medicale este posibilă, șoferii declarați inapți își pot recupera permisul de conducere după o nouă examinare medicală.

Citiți toate detaliile necesare despre analizele pentru obținere permis auto în articolul de pe blog aici.

Centrul Medical Medsan oferă examinări medicale complete necesare obținerii sau preschimbării permisului auto şi moto, pentru toate categoriile. Medicii celor șase specialități cuprinse în certificatul medical sunt prezenți concomitent, astfel încât se vor efectua toate examinările clinice necesare în aceiași zi iar la finalul consultațiilor vei primi certificatul medical complet.

Este necesară efectuarea în prealabil a unei programări telefonice la numărul 0264597603 sau online aici.  De asemenea, tarifele practicate pentru examinările medicale și psihologice pot fi consultate aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *