blog

CE SUNT PALPITAȚIILE?

Palpitațiile vă dau senzația că inima vă bate prea tare sau prea repede, neregulat, chiar sărind peste o bătaie. Puteți să simțiți aceste bătăi în piept sau în gât. De obicei acestea nu sunt grave sau dăunătoare și dispar de la sine, doar că sunt de multe ori deranjante și înspăimântătoare pentru persoanele care le percep.

Cauzele palpitațiilor

De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de stres și anxietate, sau de consumul excesiv de cofeină, nicotină sau alcool. De asemenea, acestea pot apărea în timpul sarcinii. Iată care sunt cele mai frecvente motive:

– emoții puternice precum anxietatea, teama sau stresul
– în urma activității fizice intense
– consumul de cafeină, nicotină, alcool sau droguri ilegale
– anumite condiții medicale, inclusiv boala tiroidiană, un nivel scăzut al zahărului din sânge, anemie, scăderea tensiunii arteriale, febră și deshidratare
– modificări hormonale în timpul menstruației, în timpul sarcinii sau chiar înainte de menopauză
– consumul unor medicamente, inclusiv pastile de dieta, decongestionante, inhalatoare de astm, sau unele medicamente utilizate pentru a preveni aritmii (o problema grava a inimii) sau pentru a trata tiroida
– utilizarea unor suplimente pe bază de plante
– mesele bogate în carbohidrați, zahăr sau grăsimi sau consumul unor alimente la care prezentați sensibilitate
– bineînțeles, acestea pot fi legate de anumite boli de inimă, precum: infarctul miocardic anterior, boală arterială coronariană, insuficiență cardiacă, probleme ale valvei inimii.

În cazuri rare, dacă palpitațiile sunt cauzate de boli grave ale inimii, acestea pot fi însoțite de dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli sau chiar leșin. În acest caz, este cazul să solicitați imediat asistență medicală.

Investigațiile necesare

Atunci când vă prezentați la medic, acesta va avea nevoie să fie informat asupra istoricului dumneavoastră medical, să cunoască medicamentele și suplimentele pe care le consumați, ce stil de viață aveți (atât dietă, cât și nivel de activitate) și să îi explicați cât mai detaliat despre condițiile în care apar palpitațiile, frecvența și durata acestora.

Printre testele care-l ajută pe medic să identifice cauza palpitațiilor se numără:

– analizele de sânge
– electrocardiograma (EKG): se poate face în timp ce vă aflați în repaus sau în mișcare și testul înregistrează semnalele electrice ale inimii și poate găsi ritmuri neobișnuite ale acesteia
– monitorizarea Holter: presupune purtarea unui monitor pe piept care înregistrează continuu semnalele electrice ale inimii dvs. timp de 24 până la 48 de ore și poate identifica diferențele de ritm care nu au fost luate în timpul unui EKG
– ecografia cardiacă: oferă informații detaliate despre structura și funcția inimii.

Tratamentul palpitațiilor

Bineînțeles, acesta depinde de cauza lor. Dacă medicul dumneavoastră nu găsește o cauză, el vă poate sfătui să evitați lucrurile care ar putea declanșa palpitațiile. Strategiile sugerate pot include:

– ameliorarea anxietății și stresului prin exerciții de relaxare, yoga, tai chi, aromaterapie
– eliminarea din dietă a anumitor alimente, băuturi și alte substanțe: alcool, nicotină, cafeină, anumite medicamente

Dacă modificările stilului de viață nu ajută, este posibil să vi se prescrie medicamente.

Dacă medicul dumneavoastră va găsi un motiv pentru palpitațiile dumneavoastră, el se va concentra pe tratarea acestui motiv: dacă sunt cauzate de către un medicament, va încerca să găsească un tratament alternativ, dacă reprezintă o aritmie, probabil veți primi un tratament medicamentos potrivit, dacă sunt datorate unor carențe probabil veți primi o recomandare pentru suplimente alimentare.

Dacă observi că palpitațiile se repetă, cel mai bine este să faci o programare la o consultație. Pregătește-te să-i oferi medicului cât mai multe detalii despre stările prin care treci și despre istoricul tău medical.

La Centrul Medical Medsan poți beneficiezi de consultații de specialitate, la unul dintre medicii noștri cardiologi. Informații despre investigații și tarife poți accesa aici. Pentru programări te rugăm să ne contactezi telefonic la 0264597603 / 0372714685 sau prin formularul nostru online de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *