Durerile de spate sunt frecvente în rândul populației și se numără printre cele mai întâlnite motive pentru care oamenii consultă medicul. Durerea de spate nu este o boală ci este un simptom al unei probleme medicale. Poate apărea la orice vârstă și 80% din populație se va confrunta cu ele pe parcursul vieții. Vestea bună este că, majoritatea durerilor de spate se ameliorează în decurs de maxim câteva săptămâni.
Durerea de spate poate fi acută sau cronică. Aceasta este considerată cronică dacă depășește 12 săptămâni și apare de obicei în urma unor traumatisme ale coloanei vertebrale sau în cazul bolilor degenerative.
Cauzele durerilor de spate
Spatele uman este compus dintr-o structură complexă de mușchi, ligamente, tendoane, discuri și oase, care lucrează împreună pentru a sprijini corpul și pentru a ne permite să ne mișcăm. Probleme cu oricare dintre aceste componente pot duce la dureri de spate.
Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze, deși nu este o listă exhaustivă:
1. Tensiunea din mușchi și tendoane
Aceasta cauzează des dureri lombare, adică în partea inferioară a spatelui. Cauza principală este manipularea de greutăți. Poate fi vorba de un caz singular, precum ridicarea unei canapele sau de ridicare excesivă dar permanentă a greutăților precum manipularea mărfurilor la locul de muncă. Acest tip de durere de obicei se ameliorează dacă în timpul repaosului și se intensifică în la mișcare.
2. Lezarea discurilor intervertebrale
Discurile spinale sunt situate între vertebrele adiacente și servesc ca perne de absorbție a șocurilor. Pentru o combinație de motive – incluzând procesul natural al îmbătrânirii, traumatismul coloanei vertebrale, creșterea în greutate, fumatul și stresul repetitiv asupra coloanei vertebrale (de exemplu, lucrul la birou pentru perioade lungi de timp sau ridicarea obiectelor grele) – discurile încep să se deterioreze de-a lungul timpului, făcându-le mai predispuse la inflamare sau rupere (hernie de disc). Când un disc se rupe, conținutul său interior este eliberat, ceea ce comprima rădăcinile nervoase din apropiere sau măduva spinării în sine. În afară de durere ascuțită, ruperea discurilor intervertebrale poate provoca simptome neurologice, cum ar fi slăbiciune musculară, amorțeală și furnicături.
3. Diminuarea densității osoase
Sau subțierea oaselor (osteoporoză) poate duce la fracturi ale vertebrelor. Durerea de spate din cauza osteoporozei este cel mai frecvent legată de o fractură de compresie a vertebrelor. De multe ori, cu o fractură de compresie, o persoana nu raportează o istorie a traumei, ci mai degrabă are dureri de spate bruște după o activitate simplă cum ar fi îndoirea sau strănutul. Durerea în acest caz este adesea simțită în spatele inferior sau în mijlocul spatelui (unde a apărut fracturarea). Rar, durerea radiază în alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau picioarele.
4. Sciatica
Deoarece nervul dvs. sciatic este cel mai lung nerv al corpului (care curge de la baza coloanei vertebrale pe ambele picioare), compresia acestuia poate duce la dureri de spate mai mici care se răspândesc în fese și picioare, până la tălpi. În plus, pacienții pot prezenta furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară.
5. Stenoza spinală
Stenoza spinării provoacă dureri de spate odată cu înaintarea în vârstă deoarece canalul spinal devine din ce în ce mai restrâns sau îngustat. În cazul în care canalul spinal devine prea strâns, rădăcinile nervoase pot deveni comprimate, provocând simptome neurologice cum ar fi slăbiciune, amorțeală și furnicături. De asemenea, și un traumatism (precum un accident de mașină) poate duce la stenoză spinală datorită inflamației bruște în canalul spinal.
6. Spondiloliza
Se referă la degenerarea coloanei vertebrale din orice cauză. Această afecțiune apare ca urmare a presiunii constantă produsă timp de mai mulți ani de subluxația comună, de practicarea intensă a sportului sau de postura necorespunzătoare. Este frecvent întâlnită la copii și adolescenți care fac sport de performanță, cum ar fi gimnastica sau fotbalul, care pun stres repetat pe partea inferioară a spatelui.
7. Scolioza
De obicei se dezvoltă în copilărie sau în timpul adolescenței. În cele mai multe cazuri, cauza scoliozei este necunoscută, deși poate fi legată de o leziune sau un defect la naștere. În unele cazuri, mai mulți membri ai familiei vor avea scolioză, sugerând și o componentă genetică. Aceasta este o afecțiune în care apare o curbură sau răsucire a coloanei vertebrale, precum litera “S” sau litera “C”. Datorită acestei curburi persoanele afectate pot dezvolta disconfort în zona gâtului și, dacă este suficient mai grav, pot apărea chiar probleme cu respirația.
8. Alte cauze
Mai puțin frecvent, durerile de spate se datorează unei boli, cum ar fi spondilita anchilozantă sau ceva mai alarmant, ca o tumoare sau o infecție.
Factorii de risc și prevenția durerilor de spate
Următoarele persoane prezintă un risc crescut de a suferi de dureri de spate:
– femeile
– persoanele în vârstă
– persoanele supraponderale
– cei care au o viață sedentară și petrec mult timp așezați
– persoanele care manipulează greutăți în mod constant sau care efectuează exerciții fizice în mod incorect
– femeile aflate în perioada sarcinii
– cei care suferă de artrită sau cancer.
Partea bună este că se pot utiliza diferite strategii pentru evitarea sau diminuarea durerilor de spate:
– Menținerea unei greutăți sănătoase
– Implicarea într-un program de exerciții care întărește mușchii de bază și are un impact blând și redus (de exemplu, înot, plimbare, yoga sau Pilates)
– Menținerea unei posturi corecte și folosirea mecanicii corporale (de exemplu, ridicarea prin îndoirea genunchilor, mai degrabă decât a taliei)
– Somnul pe un pat care susține bine coloana vertebrală
– Evitarea obiceiurilor dăunătoare cum ar fi fumatul și controlarea stresului
– Folosirea pantofilor comozi
– O dietă care aduce un aport suficient de calciu și vitamina C
Când să apelezi la medic?
Se recomandă să te adresezi medicului dacă durerea de spate nu dispare după câteva zile, dacă a survenit în urma unui accident sau dacă prezinți în plus și simptome precum:
– amorțeală, furnicături și slăbiciune în picioare
– incontinență urinară
– febră
– slăbire inexplicabilă.
Dacă durerea de spate vă dă bătăi de cap, vă propunem să faceți o programare la medicul specialist în ortopedie și traumatologie. În cadrul clinicii Medsan, vă stau la dispoziție dr. Dicu Cosmin și dr. Zaieț Iustin. Aici găsiți toate detaliile despre servicii și tarife . Pentru programări vă rugăm să ne contactați telefonic la unul din numerele 0264597603 / 0372714685 sau să folosiți formularul online de aici.