blog

CÂND ȘI DE CE FACEM ANALIZELE HORMONILOR TIROIDIENI?

Tiroida este cea mai mare glandă endocrină din organism. Aceasta este responsabilă de secreția a doi hormoni, triiodotironina sau T3 și tiroxina sau T4, denumirea lor venind de la prezența a trei / patru atomi de iod. Hormonii tiroidieni sunt stocați de glanda tiroidă și apoi eliberați în circulația sistemică. Atât deficitul cât și excesul de hormoni tiroidieni afectează întregul organism: influențează pulsul, nivelul de energie, tensiunea arterială, nivelul colesterolului, tonusul muscular, vederea și nu în ultimul rând starea psihică.

Când este necesară testarea hormonilor tiroidieni?

Apariția problemelor tiroidiene este influențată de mai mulți factori: lipsa de iod în zona țării noastre, nivelul crescut de stres, alimentația haotică și care nu aduce nutrienții necesari, neglijarea primelor semne de boală și absența unui control medical periodic.

Este recomandat să testăm hormonii tiroidieni atunci când:

  • Apar simptome sugestive pentru disfuncțiile tiroidiene: oboseală constantă, schimbări bruște de comportament, un apetit alimentar neobișnuit, probleme de memorie și concentrare, piele foarte uscată și unghii casante, depresie, anxietate.
  • Este necesară confirmarea diagnosticului clinic al bolii tiroidiene.
  • Investigăm cauzele infertilității
  • Monitorizăm tratamentul prescris de endocrinolog pentru reglarea funcției tiroidiene.
  • Este prezentă o sarcină: hormonii tiroidieni ai mamei au rol în dezvoltarea creierului fătului.

Ce teste de laborator evaluează funcționarea glandei tiroide?

Testarea hormonilor tiroidieni implică realizarea unor teste de sânge prin intermediul cărora se evaluează cât de bine funcționează glanda tiroidă.

TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) – Determinarea TSH reprezintă testul iniţial în diagnosticul afecţiunilor tiroidiene. Valorile crescute indică o scădere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism), iar valorile scăzute, cel mai adesea, indică o hiperfuncţie tiroidiană (hipertiroidism).

Hormonii tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) circulă în sânge legați de proteine transportoare (TBG) și sub formă liberă. Analiza formei libere a hormonilor (fT3 și fT4) este mai precisă decât măsurarea valorilor totale.

FT3 măsoară fracția liberă a T3 și este cel mai bun marker pentru a determina hormonii tiroidieni disponibili pentru receptorii tiroidieni. FT4 reprezinta fracția liberă a tiroxinei, corelându-se cel mai bine cu funcția tiroidiană. Hormonii tiroidieni (FT4, FT3) au modificări, de obicei, în sens opus TSH-ului, fiind scăzuţi în hipotiroidism şi crescuţi în hipertiroidism.

Anticorpii anti-tiroidieni: ATPO (anticorpii anti-tireoperoxidază) si anti-Tg (anticorpi anti-tiroglobulina) – Acești anticorpi “atacă” practic tiroida. Valorile crescute ale anticorpilor ATPO si anti-tiroglobulină sunt sugestive pentru diagnosticul de tiroidită autoimună (Hashimoto). Puteți citi mai multe despre tiroida Hashimoto în articolul acesta.

Uneori anticorpii anti-tiroidieni pot fi crescuţi, la niveluri relativ mai scăzute şi în alte afecţiuni tiroidiene precum: boala Basedow-Graves (o formă de hipertiroidie), tiroiditele acute şi subacute şi tiroidita post-partum. O combinație de markeri tiroidieni – TSH, free T4 și anticorpii anti-tireoperoxidaza si anti-tiroglobulina este necesară pentru a determina cu acuratețe starea glandei tiroide. Medicii noștri specialiști sunt disponibili pentru consultații atât în regim privat cât și gratuit, prin CAS, pe baza biletului de trimitere. Puteți face o programare telefonic la 0264.597.603 sau online aici.

Citiți mai multe despre afecțiunile glandei tiroide în alte articole relevante de pe blogul Medsan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *