Este foarte important să fii atent la toate semnele pe care le consideri anormale. O metodă foarte simplă prin care să îți dai seama dacă ai de a face cu simple alunițe sau posibile forme de cancer de piele este metoda ”ABCDF”
A – Asimetrie. O simplă aluniță este rotundă și simetrică, în cazul în care ai un semn cu formă asimetrică este bine să îl examinezi cu ajutorul unui medic.
B – Border (Margine). O aluniță trebuie să aibă o formă regulată și simetrică, dacă prezinți un semn cu margini neregulate este bine să te prezinți la un consult de specialitate.
C – Culoare . Alunița are o singură culoare pe întreaga suprafață, este bine să fii atent/ă la semnele care prezintă o distribuire neuniformă a culorilor.
D – O aluniță normală are un diametru sub 6 mm, alunițele peste această dimensiune ar trebui examinate de un specialist.
E – Evoluție. Dacă în timp observi modificări ale formei, dimensiunii sau culorii alunițelor este bine să faci un control la medicul dermatolog.
De asemenea, dacă o leziune a sângerat sau a fost traumatizată trebuie să mergem la o consultaţie dermatologică.
Iată cum vă puteți proteja mai bine pielea:
1. Evitați expunerea la soare în intervalul orar 11:00 – 16:00 deoarece atunci soarele este mai puternic. În cazul în care nu puteți evita complet acest interval este recomandat să nu petreceți la soare mai mult de 30-60 minute.
2. Folosiți o cremă de protecție solară. Aceste creme urmăresc un singur scop: prevenirea efectelor negative ale expunerii la soare. În funcție de cât de puternic este soarele și cât de sensibilă este pielea dumneavoastră puteți alege dintr-o varietate de loțiuni. Nu uitați să o aplicați la intervale regulate de timp sau după baie.
3. Nu uitați de hidratarea pielii. Deși crema hidratantă nu protejează de soare, aceasta ajută la limitarea arsurilor solare sau apariția petelor. Cu cât pielea este mai expusă la soare cu atât devine mai uscată și astfel mai vulnerabilă la razele ultraviolete.
4. O dietă bogată în fructe și legume poate îmbunătăți protecția pielii. Datorită proprietăților antioxidante, alimentele bogate în beta-caroten și alte carotenoide pot proteja pielea de acțiunea nocivă a soarelui. Cele mai bune surse sunt: cartofii dulci, morcovii, pepenele galben, spanacul, dovleceii, brocoli, mazărea, caisele. De asemenea vitamina E conținută în mai multe tipuri de nuci oferă protecție suplimentară.
5.Expuneți-vă treptat la soare. Nu este bine ca din prima zi să petreceți mai multe ore la plajă deoarece riscați arsuri solare.
6. Folosiți pălării, ochelari de soare și umbrele. Căutați umbra sau încercați să aveți la dispoziție o umbrelă pentru protecția de razele ultraviolete. De asemenea, în comerț se găsesc și articole de îmbrăcăminte cu factor de protecție solară.
În cazul în care aveți nevoie de sfaturi cu privire la acest subiect ori dacă petele și semnele apărute pe piele ca urmare a expunerii la soare vă dau de gândit vă recomandăm să programați o consultație dermatologică. Dr. Bugnar Delia vă stă la dispoziție pentru programări telefonic sau pe pagina web a clinicii aici.