Sistemul endocrin este unul dintre cele mai puțin înțelese sisteme ale corpului nostru. Totuși, acesta ne menține organismul în stare optimă de funcționare și ne influențează viața de zi cu zi într-o foarte mare măsură. Din acest motiv este foarte important să îl menținem sănătos. Începând din acestă primăvară, la Medsan aveți posibilitatea să beneficiați de consultații endocrinologice gratuite prin CAS, pe baza unui bilet de trimitere.
Medicul nostru specialist endocrinolog Afrasânei Țenu Irina ne răspunde la câteva întrebări pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine sistemul endocrin și modul în care organismul ne avertizează că este cazul să facem un control.
Ce anume v-a fascinat la ramura medicală a endocrinologiei?
Faptul că niște organe atât de mici cum sunt glandele endocrine pot determina o gamă atât de largă de simptome și patologii, unele deosebit de marcante asupra calității vieții pacienților, și, cu toate acestea, diagnosticul este de cele mai multe ori facil iar tratamentul deosebit de eficient.
Dintre afecţiunile sistemului endocrin, care este cea mai des întâlnită?
Patologia tiroidiană. Deși în ultima vreme tulburările de fertilitate (în special feminină) încep să « caștige teren ».
Care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să îi aducă pe oameni la dvs în cabinet?
Mergând pe ideea că patologia tiroidiană e cea mai frecventă, cele mai des întâlnite simptome sunt : stări marcate de oboseală, tulburările de somn, dificultățile de atenție, concentrare și memorie, fluctuațiile în greutate.
Recomandați controlul de rutină al tiroidei? Cât de des ar trebui să aibă loc?
Controlul de rutină se impune în cazul persoanelor care prezintă o patologie tiroidiană (și se face, de la caz la caz, la 6 luni-1an) sau în cazul persoanelor care au un istoric familial pozitiv (în funcție de afecțiune, anual sau măcar la 2-3 ani). Pentru persoanele fără simptomatologie și fără diagnostic anterior de patologie tiroidiană, controlul de rutină nu se impune.
Dacă ați putea face o singură recomandare tuturor pacienților dvs, care ar fi aceasta?
Să previi este mai ușor decât să tratezi. Să fie activi, să aibă un regim de viață echilibrat și să se prezinte la medic de la primele semne ale unor posibile boli. Să comunice deschis și onest cu personalul medical, să aibă încredere în dorința noastră de a-i ajuta și să fie conștiincioși în a urma recomandările indicate.