Dacă în fiecare iarnă răcești cel puțin odată sau te confrunți cu lipsă de energie și depresie, urmează aceste sfaturi pentru a-ți menține sănătatea la nivel optim și pe parcursul acestui sezon.
Pe parcurs ce noaptea devine din ce în ce mai lungă și soarele e mai mult timp ascuns în spatele norilor, multe persoane încep să sufere de așa numita „depresie de sezon”. Aceasta se manifestă prin lipsă de energie, tristețe, oboseală. Cel mai bun mod de a o înfrunta este expunerea cât mai îndelungată la lumină: ieși la plimbări lungi atunci când soarele strălucește sau folosește mai multe lămpi în interior.
2. Hidratează-te
Hidratarea, chiar și pe parcursul iernii, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Pe lângă durerile de cap și oboseală, un simptom al deshidratării este și slăbirea sistemului imunitar. Dacă te menții hidratat, mucoasele rămân umede și astfel ești protejat mai bine. Încearcă să bei măcar 8 pahare de apă pe zi și în poți crește în această perioadă și consumul de ceaiuri și infuzii.
3. Îmbunătățește-ți somnul
Dacă iarna se întunecă mai devreme, avem tendința să ne reducem activitatea și să hibernăm. Un somn de noapte odihnitor este extrem de important pentru refacerea energiei. În plus, lipsa somnului are un efect serios asupra sistemului imunitar, făcându-te mai vulnerabil la răceli. Crează o rutină relaxantă înainte de culcare, evită folosirea calculatorului, telefonului sau televizorului cu cel puțin o oră înainte de a te pune în pat, stinge toate luminile atunci când vrei să adormi și păstrează o temperatură mai scăzută în cameră.
4. Spală-ți bine mâinile
De multe ori, acestă simplă metodă de prevenție este trecută cu vederea. Spălarea mâinilor cu săpun ar trebui să dureze aproximativ 20 de secunde pentru a opri răspândirea germenilor. Încearcă să nu aduci mâinile în contact cu gura și cu nasul dacă nu este absolut necesar iar dacă strănuți sau tușești, folosește servețele de unică folosință și aruncă-le direct în coșul de gunoi.
5. Fă mișcare în mod regulat
Este important să faci sport și pe parcursul sezonului rece. Un studiu recent arată că un nivel moderat de exerciții fizice menținut pe o perioadă lungă are efect benefic asupra sistemului imunitar. Ca să simți o imbunătățire considerabilă ar trebui să faci mișcare cel puțin 20 de minute pe zi timp de 5 zile pe săptămână. Chiar și o plimbare în ritm alert se încadrează aici.
6. Ia suplimente
Pentru că petrecem mai puțin timp la lumina soarelui, pe parcursul iernii, depozitele noastre de vitamina D se reduc. Cel mai ușor este să suplimentezi cu vitamina D3 dar poți să aduci în alimentație vitamina D și din surse precum uleiul de pește, gălbenuș de ou sau semințe.
Atunci când simți că te prinde răceala, suplimentul de zinc poate fi foarte util. Studiile arată că acest supliment, luat în decurs de 24 de ore de la startul răcelii, crește viteza de recuperare și reduce severitatea simptomelor. De asemenea, poți lua în considerare suplimentarea cu vitamina C.
7. Ai o dietă echilibrată
Alimentele care conțin vitamina C te vor ajuta să stai departe de răceli. Iarna include în lista de cumpărături multe legume și fructe, de exemplu kiwi, citrice și broccoli. De asemenea, asigură-te că dieta ta include pește, nuci și semințe, ierburi și condimente. Supele cu multe legume și smoothie-urile sunt o idee bună atunci când vrei să crești cantitatea de fructe și legume din alimentația ta. Folosește atunci când gătești ceapă, usturoi, ghimbir și turmeric pentru a scădea inflamația și a îți desfunda sinusurile.
Dacă respecți toate indicațiile de mai sus dar te confrunți totuși cu mai multe răceli în fiecare an, cel mai bine este să consulți un medic și să faci un set de analize pentru a depista posibilele cauze ale sistemului imunitar slăbit. În cadrul clinicii noastre, beneficiați de consultații de specialitate și de analize de laborator la prețuri accesibile. Puteți face o programare contactând recepția la numerele 0264597603 / 0372714685 sau online prin acest formular.