blog

10 TRUCURI PENTRU A MÂNCA SĂNĂTOS DE SĂRBĂTORI

În anumite perioade ale anului este mai dificil să avem o dietă echilibrată și sănătoasă. Crăciunul este una dintre aceste perioade pentru că se asociază de obicei cu mese îmbelșugate. Majoritatea oamenilor cresc în greutate cu această ocazie. Iată câteva trucuri pentru a evita problemele digestive în acestă perioadă:

1. Începe dimineața de Crăciun cu un mic dejun sănătos – include aici fructe sau legume, nuci și proteine. În acest mod, nu ți se va face foame repede, astfel încât să ronțăi toată ziua până la cină.

2. Începe cu supa – studiile arată că cei care consumă mai întâi supa, mănâncă cu aproximativ 20% mai puțin cantitativ decât ceilalți. Alege o supă cu multe legume, puțină carne și consum-o goală sau cu iaurt în loc de smântână.

3. Controlează-ți porțiile – nu este nevoie să te abții de la felurile preferate, în schimb, este de preferat să limitezi cantitatea pe care o consumi din acestea. Servește-te doar cu o bucățică mică. Un truc este să folosești farfurii mai mici pentru ca acestea să pară mai pline.

4. Consumă produse de calitate – chiar dacă este o perioadă mai relaxată, încearcă să nu faci rabat de la calitatea alimentelor pe care le consumi. Evită pe cât posibil îndulcitorii și coloranții artificiali, grăsimile saturate și aditivii alimentari. Încearcă să încluzi în mesele familiei cât mai multe alimente neprocesate: legume, carne și fructe.

5. Lasă pe ultima sută de metri cumpărăturile – de câte ori nu mănânci ceva pentru simplul fapt că este la îndemână? Dacă faci cumpărăturile de Crăciun cu o săptămână înainte, este posibil să fii tentat de mâncărurile și băuturile achiziționate. Așa că cel mai bine este să faci cumpărăturile cu 1-2 zile înainte de ziua cea mare.

6. Nu consuma multe calorii goale – adică alimente care nu aduc nici o valoare nutritivă. Este bine să limitezi sau să eviți mai ales băuturile carbogazoase și alcoolul. Poți servi un pahar de vin roșu la cină. Cel mai ușor este să îți faci un plan referitor la cât alcool vei consuma și să îl respecți.

7. Nu grăbi mesele – atunci când te grăbești să mănânci, în timp ce conversezi cu cei apropiați, nu îi dai corpului suficient timp să îți transmită că stomacul este plin. Așa că i-ați timp să mesteci bine și să te bucuri de gustul felurilor preferate. Nu te simți constrâns să-ți golești farfuria și fă pauze de câte ori simți că este necesar. În acest mod îi dai timp creierului să-ți transmită că te-ai săturat.

8. Pune bufetul la distanță de masă – dacă ai pregătit platouri mari cu mâncare și prăjituri, este o idee minunată să nu le așezi în centrul mesei ci pe un corp de mobilier separat. În acest mod eviți să te tot servești cu mâncarea tentantă, chiar dacă ești deja sătul. De asemenea, evită să te așezi cu fața spre zona cu mâncare. Dacă nu o vezi mereu în fața ochilor este mai ușor să te abții de la a-ți umplu din nou farfuria.

9. Focusează-te pe carne și legume – în loc de felurile de mâncare care conțin o cantitate mare de carbohidrați, precum pastele sau orezul, încearcă să gătești și să îți pui în farfurie carne slabă, salată și legume gătite ușor la abur sau în cuptor. Legumele conțin vitamine și minerale și mai ales fibre care îți dau senzația de sațietate și îmbunătățesc digestia.

9. Evită gustările dintre mese – este foarte ușor să ronțăim alune și covrigei în timp bem un pahar de vin sau bere și conversăm cu cei de lângă noi. De multe ori nici nu realizăm ce cantitate am consumat până când nu vedem că bolul s-a golit.
Aceste tactici te vor ajuta să nu te simți prea plin sau balonat cu ocazia sărbătorilor de iarnă și astfel, să ai câteva zile relaxante alături de cei dragi fără ca problemele digestive să îți strice Crăciunul. Nu este nevoie să te abții de la ceea ce îți place să mănânci sau să bei, mai degrabă este bine să îți planifici un pic cantitățile consumate și să te bucur de atmosfera de sărbătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *