blog

TIROIDA AUTOIMUNĂ HASHIMOTO

În anul 1912, medicul japonez Hakaru Hashimoto a descris pentru prima dată descoperirile făcute în legătură cu glanda tiroidă. Acesta a observat modificările apărute la nivelul tiroidei, și anume, înlocuirea țesutului cu celule albe. Aceste celule, limfocitele, apar întotdeauna acolo unde sistemul imunitar al organismului este activ. Uneori însă, organismul detectează propriul țesut ca fiind străin și începe să îl atace. Astfel, glanda tiroidă intră într-o stare de inflamare (tiroidita) care îi distruge celulele și îi afectează funcția.
În prezent Tiroida Hashimoto este una dintre cele mai des întâlnite boli, 1 din 1000 de persoane fiind afectată. Incidența bolii este de aproximativ 10 ori mai mare în rândul femeilor comparativ cu bărbații și debutează de cele mai multe ori la vârsta adultă.

Cauzele apariției bolii

Există mai mulți factori care pot duce la apariția tiroiditei autoimune. S-a descoperit recent că există și o componentă genetică care ne predispune la apariția bolii.

Dr. Amy Myers susține că „autoimunitatea apare atunci când organismul este supus o perioadă îndelungată inflamației cronice”. Conform dânsei „acesta este modul în care răspunde sistemul imunitar atunci când este asaltat în permanență de alimente nepotrivite, de toxine din mediul ambiant, de anumite infecții și de o încărcătură prea mare de stres”.

De asemenea, nivelurile crescute de iod din alimentație au fost asociate cu nenumărate cazuri de tiroidită autoimună.

Simptomele bolii

În cele mai multe cazuri, deși boala este existentă, tiroida continuă să funcționeze normal. Pe măsură ce boala avansează survin și simptomele: oboseală puternică, nevoia de a dormi mai mult, depresie, constipație, intoleranță la frig, creștere în greutate, păr subțire, unghii care se rup ușor. Apar și tulburări ale ciclului menstrual, fertilitatea poate fi afectată și crește riscul pierderii sarcinilor.

Stabilirea diagnosticului

Medicul specialist analizează simptomele, examinează glanda tiroidă și recomandă teste de sânge care cuprind în mod normal: nivelul TSH, dozarea corpilor anti-tiroidă și nivelul FT4. De asemenea o ecografie poate stabili dimensiunea și structura glandei tiroide.

Recomandări și tratament

Pentru a scădea inflamația din organism și pentru a menține o greutate normală este recomandat un stil de viață sănătos. Alimentele recomandate sunt: fructele și legumele proaspete, peștele și fructele de mare, carnea de pasăre și grăsimile sănătoase precum avocado, ulei de măsline, ulei de cocos, somon. Este bine să nu se consume alimente procesate și dulciuri. Evitarea excesului de iod este de dorit prin consumarea de sare neiodată și reducerea consumului alimentelor care conțin sare iodată (alimente procesate din comerț). Este de asemenea recomandat și exercițiul fizic moderat și menținerea sub control a stresului din viața de zi cu zi.

Medicii recomandă suplimentele de seleniu și vitamina D, acestea având rolul normalizării sistemului imunitar.

În momentul de față principala formă de tratament este terapia de substituție a hormonilor tiroidieni. Pentru că tiroida nu mai poate produce un nivel normal de hormoni, aceștia se suplimentează sub formă de levotiroxină, hormonul T4 sintetic.

Aveți simptome care vă dau de gândit? Sau doriți pur și simplu să monitorizați starea de sănătate a tiroidei dumneavoastră? Centrul Medical Medsan vă stă la dispoziție pentru programări online aici. În cazul în care dețineți un bilet de trimitere puteți beneficia de o consultație decontată prin CAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *