blog

OSTEOPOROZA

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității oaselor, astfel acestea slăbesc și șansele să se fractureze cresc. Osteoporoza înseamnă „os poros”. Privit cu ajutorul microscopului osul sănătos seamănă cu un fagure de miere dar un os afectat de boală are spațiile din fagure mult mai mari decât în mod normal. Deoarece oasele devin atât de fragile, o cădere sau chiar un mic eveniment precum strănutul sau aplecarea pot provoca fracturi. Cel mai adesea acestea apar la nivelul șoldurilor, coloanei vertebrale sau încheieturii mâinilor.
Principala cauză a osteoporozei este lipsa unor hormoni: estrogen la femei și androgen la bărbați. Incidența osteoporozei este mai mare la femei decât la bărbați, dintre persoanele peste 50 de ani una din 3 femei și unul din 5 bărbați suferă de această afecțiune. Alte cauze, în afara celor hormonale, pentru pierderea densității osoase pot fi: o dietă care nu aduce suficient calciu și vitamina D, lipsa exercițiilor fizice cu greutăți sau consumul unor medicamente cunoscute care provoacă distrugerea oaselor. Riscul este mai ridicat în cazul persoanelor care au în familie cazuri de osteoporoză, care fumează, consumă alcool, au sau au avut tulburări de alimentație, au un stil de viață inactiv sau suferă de artrită reumatoidă.

Etapele timpurii ale osteoporozei nu dau simptome. Printre primele care apar se numără: slăbiciune în mâini și unghii subțiri și fragile. Apoi, mai târziu în cursul bolii, pot apărea dureri ascuțite, dureri de spate sau gât, fracturi sau pierderea înălțimii.

În cazul acestei boli este recomandată atenția sporită pentru prevenirea căderilor și fracturilor. Odihna, masajul, căldura, analgezicele pot ameliora simptomele osteoporozei. Există medicamente recomandate atât pentru prevenție cât și pentru tratament. De asemenea pentru tratare și gestionarea efectelor acestei afecțiuni se folosesc tratamente naturiste, băile cu ape sărate și nămoluri, fizioterapia și exercițiile fizice. Alimentația joacă și ea un rol cheie. Cele mai importante elemente nutritive sunt calciul și vitamina D. Se recomandă hrana variată care include multe fructe și legume, pește, carne, alimente integrale și lactate. Reducerea dulciurilor, a produselor procesate, a sării și a grăsimilor saturate sunt un mare plus. Ideal este să efectuați exerciții sau să vă plimbații în aer liber, astfel aveți parte și de energia soarelui și vitamina D cât și de mișcare.

Medicul nostru endocrinolog Dr. Afrasanei Tenu Irina vă stă la dispoziție pentru o consultație. Ținem să menționăm că această specialitate este decontată prin CAS, aveți nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie. Este necesar să vă asigurați că tiroida dumneavoastră funcționează normal pentru a reduce șansele apariției osteoporozei. Aici puteți face chiar acum o programare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *