blog

NODULUL TIROIDIAN

Nodulul tiroidian reprezintă o creștere anormală la nivelul glandei tiroide. Majoritatea acestor noduli sunt asimptomatici și insesizabili și de obicei sunt descoperiți în urma unor controale de rutină sau în cadrul unor investigații din alte motive. În țara noastră, datorită cantității scăzute de iod din sol și din apă și a încărcării radioactive a zonei, posibilitatea de a dezvolta acest tip de noduli pe parcursul vieții este destul de crescută. Deși acești noduli sunt frecvenți, doar 5% dintre acestea sunt maligni.
Cauzele apariției și factori de risc

Cauzele apariției nodulilor tiroidieni nu sunt cunoscute cu exactitate. Având în vedere faptul că sunt de 4 ori mai frecvenți la femei decât la bărbați, există posibilitatea ca hormonii estrogeni să joace un rol în dezvoltarea acestora. Riscul crește de asemenea și dacă există un istoric familial de boală tiroidiană.

Cei mai cunoscuți factori de risc sunt:

  • iradierea la nivelul gâtului sau expunerea la iod radioactiv
  • consumul insuficient de iod și de seleniu

Simptome și diagnosticare

Adesea nodulii tiroidieni sunt descoperiți în mod întâmplător la palpare sau în urma efectuării unei ecografii, deoarece nu prezintă simptome. Dacă nodulii sunt de dimensiuni mai mari atunci pot să apară și unele neplăceri datorită compresiei organelor din vecinătate: dificultăți la înghițire și la respirație, senzație de nod în gât, îngroșarea vocii.

Nodulii pot fi însoțiți de hipotiroidie caz în care simptomele includ oboseală nejustificată, somnolență, tulburări de memorie sau concentrare, piele uscată sau de hipertiroidie, în acest caz simptomele fiind: scădere în greutate, insomnii, anxietate, iritabilitate, scaune frecvente.

Primul pas în diagnosticarea nodulilor se face prin examenul fizic și cercetarea antecedentelor. Medicul endocrinolog completează investigațiile prin: analize de laboratorecografie tiroidiană, scintigrafia tiroidiana sau biopsia cu ac fin dacă este cazul.

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Dacă în urma investigațiilor s-a stabilit că nodulul nu este malign și nici nu produce în exces hormon sau simptome locale care să deranjeze, atunci nu este necesar tratamentul și doar este urmărit periodic prin ecografie și analize de sânge.

Dacă apar simptome poate fi necesar tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală. Tratamentul medicamentos are ca scop reducerea dimensiunii nodulilor. Indiferent de tratament, periodic se vor efectua dozări hormonale și se va repeta ecografia. Tratamentul chirurgical se impune doar în anumite situații: cancer tiroidian, suspiciune de malignitate, mărirea glandei tiroide astfel încât afectează organele din jur, gușă multinodulară sau hipertiroidizată, boala Basedow (ce nu mai poate fi tratată) sau din motive estetice.

Pentru diagnosticarea nodulilor tiroidieni este necesară prezentarea la medic. Chiar dacă în acest moment nu aveți simptome, un control de rutină este recomandat. Medicul nostru endocrinolog cu competență în ecografie, Oana Pînzariu consultă atât în regim privat cât și prin CAS, cu bilet de trimitere. Puteți face o programare atât online aici cât și telefonic la numărul 0264.597.603.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *