blog

ÎNTÂRZIEREA ÎN ACHIZIŢIA LIMBAJULUI VORBIT

Limbajul reprezintă totalitatea deprinderilor necesare pentru comunicare. Comunicarea cuprinde atât procesul de transmitere a mesajului (limbajul expresiv), cât şi procesul de recepţionare a mesajului (limbajul receptiv). Limbajul expresiv este alcătuit din partea verbală (vorbirea), dar şi partea nonverbală (mimica şi gesturile).
Comunicarea începe încă de la naştere şi se dezvoltă treptat, o dată cu creşterea copilului, în ambele ei componente (expresiv şi receptiv).

Unii copii prezintă întârziere de limbaj, cauzele acestei întârzieri putând fi multiple. Există întârzierea de vorbire, fără afectarea înţelegerii sau a comunicării nonverbale (copilul comunică prin gesturi, mimică), care cel mai adesea se recuperează spontan. O alta formă de întârziere de limbaj e cea care apare asociată unei întârzieri de dezvoltare (cognitivă ± motorie). De asemenea se poate asocia tulburărilor din spectrul autist. În urma consultaţiei medicul psihiatru pediatric poate stabili în care forma se încadrează şi care sunt paşii de urmat, în vederea recuperării.

Întrebarea care se impune e “Când trebuie să ne îngrijoreze ca părinţi întârzierea de limbaj?”

Mai jos găsiţi câteva simptome care se pot asocia cu întârzierile de limbaj şi care impun consultul medical de specialitate:

  • copilul nu înţelege ceea ce i se cere (adecvat vârstei);
  • în absenţa limbajului vorbit nu e capabil să se folosească de gesturi/mimică pentru a-şi exprima nevoile, a-şi împărtăşi emoţiile cu ceilalţi;
  • nu arată cu degetul pentru a împărtăşi bucuria, încântarea;
  • nu are contact vizual;
  • nu răspunde la numele propriu sau răspunde numai după mai multe insistenţe;
  • lipsa limbajului vorbit îl împiedică pe copil să funcţioneze normal în familie şi să se adapteze în colectivitatea de preşcolari;
  • preferă să se joace singur, nu caută compania altor copii;
  • prezintă mişcări repetitive (mers pe vârfuri, învârtit în cerc, fluturatul mâinilor, acoperirea urechilor cu mâinile, alinierea obiectelor).

Autor: Dr. Alina Bohuş – medic primar psihiatrie pediatrică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *