blog

CONJUNCTIVITA

Conjunctivita este cea mai comună infecție a ochiului, ce poate să apară atât la adulți, cât și la copii. Aceasta reprezintă inflamația conjunctivei, membrana transparentă ce căptușește pleoapele la interior și acoperă globul ocular până la marginea corneei.
Simptomele conjunctivitei:

  • Ochi roșii
  • Senzație de nisip în ochi
  • Secreții care formează cruste pe timpul nopții
  • Mâncărime sau senzație de arsură la ochi
  • Pleoape umflate și roșii
  • Lăcrimare excesivă

Tipuri de conjunctivită

Cele mai des întâlnite tipuri de conjunctivită sunt:

  • Bacteriană – acest tip de conjunctivita se caracterizează printr-o secreţie extrem de abundentă, pacienții având adesea senzație de mâncărime sau de corp străin. De obicei infectează ambii ochi şi produce secreţii purulente abundente. Este provocată de streptococi sau stafilococi.
  • Alergică – survine mai frecvent la persoane cu boli alergice .Este deseori întâlnită numai în anumite perioade ale anului, mai ales când este cauzată de alergeni cum sunt fânul sau polenul. Produce lăcrimare, mâncărime, roşeaţă la ambii ochi şi, uneori, se asociază cu rinoreea. Conjunctivita alergică afectează în mod tipic ambii ochi în acelaşi timp.
  • Virală – debutează, în mod tipic, cu apariţia simptomelor la un singur ochi. Simptomele conjunctivitei virale acute sunt de obicei asociate cu lăcrimare, congestie, senzaţie de corp străin şi secreţie seroasă (nu purulentă) iar pleoapele pot fi umflate (edem, congestie).

Tratamentul conjunctivitei

Tratamentul profilactic necesită izolarea persoanelor suspecte și contacților, cât și o igienă corespunzătoare: îndepărtarea secrețiilor (ochiul trebuie sa fie curat mereu) prin spălarea ochiului sau cu ajutorul șervețelelor sterile; spălatul mâinilor; utilizarea prosoapelor diferite față de restul familiei (conjunctivita este contagioasă).

Pentru a reduce durerea și pentru a îndepărta scurgerile ochiului afectat, aplicați o compresă rece. Asigurați-vă că folosiți un prosop diferit de fiecare dată pentru a evita răspândirea infecției.

Doar pentru conjunctivitele bacteriene, tratamentul va consta în administrarea picăturilor pe bază de antibiotic sau un unguent. De multe ori doctorul le recomandă pe amândouă. În cazul celor virale și alergice nu se recomandă antibiotic. Conjunctivitele virale se vindecă într-o săptămână sau maximum două fără tratament specific iar dacă este conjunctivita alergică, medicul vă poate prescrie un anumit tip de picături de ochi. Acestea pot include antihistaminice, decongestionant, picături antiinflamatorii etc.

Un tratament corect și respectarea măsurilor de igienă previn apariția complicațiilor și asigură vindecarea.

Dacă prezentați simptomatologia mai sus menționată sau dacă aceasta se asociază cu vedere tulbure și sensibilitate la lumină, este necesar un consult de specialitate. La Medsan puteți beneficia atât de consultații gratuite prin CAS (pe baza unui bilet de trimitere), cât și de consultații în regim privat. Vă invităm să faceți o programare telefonică la 0264.597.603 sau online aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *