blog

CEFALEEA – DUREREA DE CAP

Cefaleea sau durerea de cap este un simptom neplăcut pe care aproape orice persoană îl experimentează măcar o dată în viață. Deși durerile de cap pot ridica uneori un semnal de alarmă, în majoritatea cazurilor nu sunt un simptom al unei afecțiuni subiacente severe.

Majoritatea cefaleelor sunt de cauză necunoscută și se numesc „primare” sau „idiopatice”. Acestea includ durerea de cap „de tensiune” (cel mai comun tip), migrena și cefaleea „cluster”.

Cefaleea de tip tensional este cea „banală”, pe care fiecare persoană o resimte la intervale variate. Ea pare a fi cauzată de stres și poziții încordate, care țin sub tensiune mușchii umerilor, gâtului, scalpului și maxilarului. Este resimțită ca o bandă de durere și tensiune în jurul capului, de intensitate mică-medie. Deși poate dura și câteva zile, durerea de cap tensională nu pare a afecta somnului și permite efectuarea muncii.

Migrena este un alt tip de cefalee relativ des întâlnit. Aceasta asociază durere puternică de cap, uneori extinsă la întreg craniul, cu un caracter pulsatil și sensibilitate la lumină, greață, oboseală. Poate fi uneori precedată de aură, reprezentată de vederea unor puncte sau forme geometrice strălucitoare cu puțin timp înainte de evenimentul acut dureros.

Cefaleea cluster („în ciorchine”) este mai rară, are un caracter violent și afectează mai frecvent un hemicraniu. Pe aceeași parte cu durerea pot apărea alte simptome: ochi roșu care curge, nas înfundat, cu secreție seroasă. Durează zile, uneori chiar săptămâni, iar perioada liberă dintre episoade variază între săptămâni și luni de zile.

Unele dureri de cap, numite „secundare”apar din cauza altor afecțiuni patologice, cum ar fi sinuzita, glaucomul, hemoragia intracraniană, meningita. Aceste afecțiuni dau dureri de cap puternice și uneori persistente. Semnele care pot să indice o patologie severă sunt: greață, vărsături, febră, înțepenirea cefei, pierderea controlului motor sau a sensibilității membrelor.

Persistența durerii de cap sau violența acesteia îndeamnă mulți pacienți să se adreseze medicului. Diagnosticul cauzal al durerii de cap se realizează pe baza anamnezei (ce poate pacientul povesti despre cefalee și alte simptome ori afecțiuni), a examenului clinic (care poate, de exemplu, ridica suspiciunea de sinuzită, otită, arterită temporală sau nevralgie) și paraclinic (investigații de laborator).

Pentru prevenirea cefaleei primare, esențială este identificarea unui factor declanșator. Acest lucru se poate realiza prin ținerea unui „jurnal” în care se descrie durerea și circumstanțele de apariție ale acesteia. Cunoașterea factorilor declanșatori ajută la prevenirea episoadelor acute.

Tratamentul pentru cefaleea primară include tehnici de relaxare, evitarea alcoolului și a tutunului în exces și hidratarea corespunzătoare. O cameră liniștită și întunecoasă și plasarea unei comprese umede pe frunte poate ameliora o migrenă. Ca și medicație, există numeroase substanțe active disponibile fără rețetă (ibuprofen, paracetamol, aspirină) care pot ameliora sau anula complet durerea. Dacă luați medicamente pentru cefalee de 3 ori pe săptămână sau mai frecvent, adresați-vă medicului. Pentru durerile de cap severe sau cronice, poate fi necesară medicația mai puternică, disponibilă cu rețetă (în principal amitriptilină). Migrena poate necesita tratament cu diverși agenți medicamentoși precum beta-blocante, anticonvulsivante, antiinflamatorii sau triptani.

Cefaleea secundară poate fi eradicată complet doar prin înlăturarea cauzei. Altfel, tratamentul cu medicație antalgică va înlătura doar temporar durerea, dar afecțiunea subiacentă o va întreține în continuare. De aceea, orice durere persistentă sau recurentă necesită un diagnostic cauzal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *