Alergologia este ramura medicinei care studiază bolile alergice, reacţiile alergice, cauzele alergiilor, procesul de dezvoltare şi manifestare a acestora, precum şi metodele de diagnostic, tratament şi profilaxie. Medicul care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea acetor patologii se numește alergolog-imunolog.
Ce sunt alergiile?
Bolile alergice au fost remarcate și menționate încă din antichitate. În secolul al IV-lea î.e.n., Hippocrate menționează faptul că anumite alimente, deși sunt sănătoase și hrănitoare pentru majoritatea oamenilor, pot provoca îmbolnăviri unui număr mic de persoane. Mai apoi, în secolul I î.e.n., filozoful și poetul roman Lucretius scrie în ”Despre natura lucrurilor” că ceea ce este bun pentru unii, poate fi otrăvitor pentru alții.
- factori fizici: căldura, frigul;
- factori chimici: substanțe chimice, substanțe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.
- factori biologici: bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpșuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr și scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.
- Cutanate: prurit, erupții cutanate și eritem de diverse tipuri, angioedem.
- Oculare: prurit, tumefacție și eritem al pleoapelor, înroșirea conjunctivei și lăcrimare.
- Oto-rino-laringologice: strănut, obstrucție nazală, rinoree apoasă, răgușeală, tuse; senzație de urechi înfundate, otalgie și diminuarea auzului.
- Pulmonare: jenă respiratorie, tuse,dispnee.
- Digestive: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale.
- Alterarea stării generale: cefalee, febră, vertij, stare de rău.
- Simptome cardio-vasculare: hipotensiune arterială, sincopă, stop cardio-respirator.
- Alergiile dumneavoastră cauzează simptome precum sinuzită cronică, congestie nazală sau dificultăți de respirație;
- Simțiți febra fanului sau alte simptome de alergie în anumite perioade ale anului;
- Antihistaminicele și medicamentele fără prescripție medicală nu controlează simptomele alergice sau creează efecte secundare;
- Astmul sau alergiile interferează cu capacitatea dumneavoastră de a desfășura activitățile de zi cu zi și vă scad calitatea vieții;
- Simțiți semne de avertizare cu privire la astm (respirație greoaie, tuse prezentă mai ales noaptea sau după exercițiile fizice, senzația că plămânii nu se umplu suficient);
- Ați fost diagnosticat anterior cu astm și aveți atacuri frecvente de astm chiar dacă luați medicamente pentru astm.
Ce include vizita la alergolog?
- Testarea alergiilor. Alergologul va efectua de obicei teste pentru a determina tipurile de alergeni implicați.
- Educație preventivă. Cea mai eficientă abordare pentru tratarea astmului sau a alergiilor este de a evita factorii care declanșează starea. Chiar și atunci când nu este posibilă evitarea completă a alergenilor, un alergolog vă poate ajuta să scădeți expunerea la alergeni.
- Prescripții de medicamente. O serie de medicamente noi și eficiente sunt disponibile pentru a trata astmul și alergiile.