blog

ALERGOLOGIE – CÂND CONSULTĂM MEDICUL ALERGOLOG?

Alergologia este ramura medicinei care studiază bolile alergice, reacţiile alergice, cauzele alergiilor, procesul de dezvoltare şi manifestare a acestora, precum şi metodele de diagnostic, tratament şi profilaxie. Medicul care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea acetor patologii se numește alergolog-imunolog.

Ce sunt alergiile?

 

Bolile alergice au fost remarcate și menționate încă din antichitate. În secolul al IV-lea î.e.n., Hippocrate menționează faptul că anumite alimente, deși sunt sănătoase și hrănitoare pentru majoritatea oamenilor, pot provoca îmbolnăviri unui număr mic de persoane. Mai apoi, în secolul I î.e.n., filozoful și poetul roman Lucretius scrie în ”Despre natura lucrurilor” că ceea ce este bun pentru unii, poate fi otrăvitor pentru alții.

Alergia este o reacție de hipersensibilitate a unui organism, inițiată prin mecanisme imunologice. Alergia (reacția) poate fi mediată prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar.
Alergiile sunt produse de antigene exogene numite alergene. Acestea sunt conținute de diverși factori din mediul extern:
  • factori fizici: căldura, frigul;
  • factori chimici: substanțe chimice, substanțe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.
  • factori biologici: bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpșuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr și scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.
Contactul cu alergenul provoacă reacții inflamatorii locale sau sistemice.Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului (așa-numitele organe țintă: pielea și mucoasele, aparat respirator și aparatul digestiv). Simptomele pot fi locale sau sistemice, de intensitate și severitate variabilă, uneori chiar letale:
  • Cutanate: prurit, erupții cutanate și eritem de diverse tipuri, angioedem.
  • Oculare: prurit, tumefacție și eritem al pleoapelor, înroșirea conjunctivei și lăcrimare.
  • Oto-rino-laringologice: strănut, obstrucție nazală, rinoree apoasă, răgușeală, tuse; senzație de urechi înfundate, otalgie și diminuarea auzului.
  • Pulmonare: jenă respiratorie, tuse,dispnee.
  • Digestive: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale.
  • Alterarea stării generale: cefalee, febră, vertij, stare de rău.
  • Simptome cardio-vasculare: hipotensiune arterială, sincopă, stop cardio-respirator.
Când este cazul să consultăm un alergolog?
Pacienții cu alergie pot fi obișnuiți cu simptome frecvente, cum ar fi strănutul, congestia nazală sau respirația șuierătoare. Cu ajutorul unui alergolog, aceste simptome pot fi prevenite sau controlate și astfel se poate obține o îmbunătățire majoră a calității vieții.
Controlul efectiv al astmului și al alergiilor necesită planificare, pricepere și răbdare. Alergologul, cu pregătirea sa specializată, poate dezvolta un plan de tratament pentru starea dumneavoastră individuală. Scopul va fi să vă permiteți să conduceți o viață cât mai normală și fără simptome.
Este recomandat să faceți o programare la alergologie atunci când:
  • Alergiile dumneavoastră cauzează simptome precum sinuzită cronică, congestie nazală sau dificultăți de respirație;
  • Simțiți febra fanului sau alte simptome de alergie în anumite perioade ale anului;
  • Antihistaminicele și medicamentele fără prescripție medicală nu controlează simptomele alergice sau creează efecte secundare;
  • Astmul sau alergiile interferează cu capacitatea dumneavoastră de a desfășura activitățile de zi cu zi și vă scad calitatea vieții;
  • Simțiți semne de avertizare cu privire la astm (respirație greoaie, tuse prezentă mai ales noaptea sau după exercițiile fizice, senzația că plămânii nu se umplu suficient);
  • Ați fost diagnosticat anterior cu astm și aveți atacuri frecvente de astm chiar dacă luați medicamente pentru astm.

Ce include vizita la alergolog?

 

  1. Testarea alergiilor. Alergologul va efectua de obicei teste pentru a determina tipurile de alergeni implicați.
  2. Educație preventivă. Cea mai eficientă abordare pentru tratarea astmului sau a alergiilor este de a evita factorii care declanșează starea. Chiar și atunci când nu este posibilă evitarea completă a alergenilor, un alergolog vă poate ajuta să scădeți expunerea la alergeni.
  3. Prescripții de medicamente. O serie de medicamente noi și eficiente sunt disponibile pentru a trata astmul și alergiile.
Cautați un cabinet de alergologie în Cluj? În cadrul Centrului Medical Medsan puteți beneficia de: diagnosticul și tratamentul alergiilor, teste cutanate (prick tests, prick prick tests, patch tests, IDR) sau teste de provocare pentru identificarea alergenilor, imunoterapie, supraveghere și prescriere de tratamente. Dr. Blaga Mădălina, medic specialist alergologie vă stă la dispoziție pentru programări în regim privat. Puteți face o programare telefonică la 0264597603 / 0372714685 sau chiar aici printr-un formular online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *