Alergia la frig poate afecta persoanele de orice vârstă și poate apărea pe orice parte a corpului, inclusiv pe palme sau tălpi. Totuși, de obicei apare pe cele mai expuse părți ale corpului la temperatura scăzută, pe obraji și pe mâini.
Cauzele alergiei la frig
Se consideră că motivul dezvoltării acestui tip de alergie este dereglarea funcționării sistemului imunitar al organismului. Imunitatea scăzută face ca organismul să nu se poată apăra corespunzător împotriva acțiunii mediului rece.
Și în acest caz, răspunsul organismului este similar cu alte tipuri de reacții alergice doar că, în loc să fie cauzată de contactul cu un anumit material sau cu o anumită substanță, alergia este declanșată prin expunerea la frig sau prin revenirea pielii la normal după o scădere bruscă a temperaturii. Orice temperatură care este mai mică decât temperatura normală a corpului poate constitui un stimul rece și nu este nevoie să fie temperaturi foarte reci sau înghețate. Temperatura limită de toleranță pentru fiecare individ (care poate varia de la o persoană la alta), dictează temperatura sub care se dezvoltă urticarie / erupții cutanate și alte simptome la acel individ.
Expunerea poate fi de orice tip:
– la aerul rece din timpul iernii
– înotul sau căderea în apă rece
– contact direct cu gheață sau obiecte foarte reci
– consumul de alimente sau băuturi reci.
Expunerea severă apare la aruncarea în apă foarte rece, poate duce la șocuri cardiovasculare și la pierderea conștiinței. Din acest motiv, individul este expus unui risc mai mare de înec.
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul folosește testul de stimulare la rece, adică plasarea unui pachet de gheață pe o zonă a pielii. În cazul în care aveți alergie la frig, pielea de sub gheață și din jurul ei se va înroși și se va inflama.
Formele alergiei la frig
Există 2 forme principale de alergie la rece – primar și secundar.
Forma primară este cunoscută sub numele de urticarie primară la contactul cu frigul și se dezvoltă după contactul pielii cu aer rece, apă rece sau gheață. Cauza acestei afecțiuni este necunoscută (sau idiopatică).
Forma secundară este cunoscută sub numele de urticarie secundară la contactul cu frigul și se dezvoltă secundar unei boli de bază (de exemplu, în prezența unor infecții precum varicelă, infecție hepatită sau mononucleoză infecțioasă) sau tulburări de sânge (cum ar fi sarcomul țesutului limfatic, crioglobulinemia, Fenomenul Raynaud sau leucemia limfocitică cronică).
Simptomele alergiei la frig
Semnele și simptomele alergiei la rece pot fi ușoare sau severe, localizate sau difuzate (și uneori, extinse) și pot varia de la un individ la altul. Debutul simptomelor poate fi la temperaturi diferite pentru persoanele afectate, pe baza nivelului lor specific de toleranță.
Semnele și simptomele urticariei induse de frig care apar în câteva minute (2-5 minute) de expunere la stimuli pot include următoarele:
– mâncărime localizată a pielii
– erupții cutanate asociate cu roșeață și mâncărime
– la unele persoane, poate exista o senzație de arsură care însoțește mâncărimea
– erupțiile pot varia în mărime între câțiva mm și până la câțiva cm
– atunci când se aplică presiune pe porțiunea de piele afectată aceasta devine albă
– poate apărea durere și durere la atingere
– erupțiile au o limită clar definită
– în afară de simtomele cutanate se mai pot observa următoarele: oboseală, dificultăți de respirație, frecvență cardiacă crescută sau neregulată, scăderea tensiunii arteriale, dureri abdominale.
Prevenția și tratamentul alergiei la frig
Deși nu este posibilă prevenirea alergiei la frig, se pot evita aparițiile viitoare, dacă declanșatoarele care cauzează afecțiunea sunt cunoscute. În astfel de cazuri, pot fi luate în considerare următoarele:
– acoperirea cât mai mult posibil a pielii expuse la frig
– minimizarea expunerii la frig: evitarea oricărei situații care poate duce la o scădere rapidă a temperaturii, ori de câte ori este posibil
– limitarea expunerii la medii reci, cum ar fi spațiile de lucru și încăperile A / C
– evitarea sporturilor de iarnă și a celor acvatice
– evitarea plimbărilor lungi în timpul iernii
Tratamentul propriu-zis al alergiei la frig se face doar la recomandarea medicului și depinde de gravitatea simptomelor și de tipul alergiei la frig. De cele mai multe ori, alergia la frig se combate cu ajutorul antihistaminicelor și un tratament local care se aplică pe zonele afectate. Chiar dacă se face tratament cu antihistaminice, acesta nu vindecă alergia la frig, ci doar ameliorează simptomele.
Și chiar dacă alergia la frig se manifestă doar prin înroșirea și inflamarea pielii, este indicată vizitarea unui medic pentru a obține niște recomandări folositoare. Întotdeauna există pericolul agravării bolii și de asemenea, este posibil sa existe alte probleme de sănătate care să determine apariția acestei alergii.
Pentru a ști cu siguranță dacă simptomele dumneavoastră sunt determinate de către o alergie și pentru a identifica cauzele, vă invităm să faceți o programare pentru o consultație de specialitate. Puteți apela la medicii noștri din cadrul specializărilor alergologie și dermatologie.
Vă rugăm să ne contactați telefonic la unul dintre numerele 0264597603 / 0372714685 sau să faceți o programare prin formularul online pe care îl găsiți aici.