Ambrozia este o buruiană care provine din America de Nord, și care în ultimele două decenii s-a extins foarte mult în Europa. Această plantă are două proprietăți remarcabile: potențialul ei de dispersare este enorm iar polenul ei este foarte alergenic.
Cum arată ambrozia și unde crește?
În funcție de locație aceasta poate crește de la înălțime de câțiva centimetri până la 1,5 metri, are o tulpină păroasă, frunze spinoase, vârfuri de flori verzi cu antene galbene. Înflorirea durează de la mijlocul / sfârșitul lunii iulie până în octombrie, la sfârșitul verii – începutul toamnei. Semințele sunt produse de la mijlocul lunii august până la sfârșitul lunii octombrie. O plantă cultivată integral va elibera milioane de boabe de polen. În funcție de vânt și vreme, acestea pot fi suflate la 200 de kilometri sau mai mult. Aceasta se răspândește rapid și crește în general în regiunile plate, de la nivelul mării până la aproximativ 400 m. Se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe malurile apelor, în zonele lăsate în paragină.
În țara noastră, această plantă a fost observată pentru prima dată în anul 1910 în zona Orșova și în acest moment este cel mai des întâlnită pe Valea Mureșului. În prezent, în România există o lege privind combaterea ambroziei, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, cât și beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca până în data de 30 iunie a fiecărui an, să întrețină terenurile prin cosire, smulgere sau erbicidare pentru a evita instalarea sau răspândirea ambroziei.
Simptomele alergiei la ambrozie
Doar 11 boabe de polen Ambrosia / m³ sunt suficiente pentru a declanșa reacții alergice ale ochilor și ale tractului respirator. Prin comparație, sunt necesare 50 de boabe de polen de iarbă / m³ pentru a produce aceleași simptome. Acesta este motivul pentru care experții consideră că polenul Ambrosia este deosebit de agresiv.
Reacţia alergică la ambrozie se aseamănă foarte tare cu o răceală obişnuită, diferenţa principală fiind lipsa febrei. Semnele alergiei sunt de regulă mai accentuate dimineața, în zilele cu soare și cu vânt. Printre simptome se numără:
– strănutul în salve
– secreția nazală apoasă
– obstrucția nazală
– mâncărimea și înroșirea nasului și ochilor
– lăcrimarea
– reducerea mirosului
– dureri de cap şi de urechi
– oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău
– în cazuri severe: tusea seacă, respirația șuierătoare, senzația de sufocare.
Cum prevenim și tratăm alergia la ambrozie
Este imposibilă evitarea ieșirii din casă pe toată perioada în care ambrozia produce polen dar există câteva lucruri care se pot face şi care pot ameliora impactului alergenului:
– cantitatea de polen este mai ridicată dimineața așa că este o idee bună evitarea activităților în aer liber în această perioadă a zilei;
– păstrarea ferestrelor închise pe perioada zilei
– utilizarea unui aparat de aer condiționat cu filtre speciale, anti-alergeni
– hainele purtate afară puse la spălat imediat după intrarea în casă
– dușul făcut după intrarea în casă, inclusiv spălarea părului
– spălarea frecventă a feței și mâinilor
– evitarea uscării hainelor în aer liber
– purtarea ochelarilor de soare.
Eficacitatea tratamentului diferă de la pacient la pacient. Doar medicul poate prescrie medicamente în funcție de localizarea și gravitatea simptomelor:
– antihistaminice
– corticosteroizi locali
– decongestionante locale
– imunoterapia specifică.
Este alarmant faptul că numărul pacienţilor creşte de la an la an. Dacă suferiți de simptome de febră de fân la sfârșitul verii sau începutul toamnei, consultați un medic alergolog despre posibilitatea unei alergii la ambrozie. Acesta poate confirma diagnosticul cu un test pe piele – aplicând un alergen diluat pe suprafața pielii și așteptând aproximativ 15 minute pentru a vedea dacă există o reacție.
Dacă ai nevoie de un medic alergolog în Cluj te așteptăm la Medsan. Medicul specialist în alergologie vă stă la dispoziție pentru consultații și testări. Puteți consulta lista serviciilor din cadrul specializării alergologie aici, iar pentru programări vă rugăm să ne contactați telefonic la 0264597603 / 0372714685 sau prin formularul online de aici.