• 11 AUG 17
  • 0

  Cum tratam otita “de piscina”?

  Otita externa sau „de piscina” este o afectiune frecventa in timpul verii, aparitia ei fiind favorizata de baile dese in piscine, mare, sau la stranduri. In consecinta, se creeaza in urechi un mediu cald si umed ideal pentru inmultirea bacteriilor sau fungilor.

  Initial manifestata printr-o usoara jena sau mancarime locala, otita externa poate deveni extrem de dureroasa spontan sau la apasarea pe zona invecinata si tractiunea pavilionului. Inflamatia din conduct se poate extinde in jur, la pavilionul urechii si retroauricular. Toata zona poate deveni umflata, rosie si foarte dureroasa, cu marirea in volum si a ganglionilor din jur. Apare hipoacuzia sau doar o usoara senzatie de infundare. Starea generala este de obicei buna, fara febra si alte manifestari in afara celor locale.

   Cum se trateaza?

  Otitele externe se manifesta similar, indiferent de microbii implicati si este recomandat ca pacientii sa evite automedicatia. Este esentiala aplicarea unui tratament cu substante topice adecvate si  aspirarea secretiilor din conduct. Alteori este necesar un tratament general, iar in cazurile grave se apeleaza la tratamentul injectabil. Uneori este necesar si examenul bacteriologic al secretiei otice, doar diagnosticul clinic fiind insuficient. Desigur ca un antiinflamator sau un antalgic pe cale generala poate fi luat pana pacientul ajunge la o consultatie, dar fara alte manevre si tratamente locale sau generale.

  Cum putem preveni otitele externe

  • Evitati folosirea betisoarelor de urechi, a castilor intraauriculare, mai ales a celor incomode care jeneaza local.
  • Nu introduceti in ureche sapun sau sampon! E suficienta spalarea urechii cu apa si stergerea cu un servetel moale.
  • Persoanele care stiu ca fac dopuri de cerumen trebuie sa le scoata intr-un serviciu de ORL inainte de a face baie in mare sau piscina.
  • Daca faceti otite repetate, puteti folosi un dezinfectant prescris de medic, dupa ce aveti contact prelungit cu apa.

  Otita externa nu este, de obicei, o afectiune grava si se vindeca complet si fara sechele. Poate fi insa foarte dureroasa si poate dura mult timp pana la vindecare daca nu e corect tratata. De aceea, este necesara vizita la un medic ORL-ist iar tratamentul sa se faca pana la vindecarea completa, nu numai pana la disparitia durerii.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream